MEDIAGRANSKNING. I rapporteringen efter det senaste terrordådet i London framförs antydningar om att polisen borde känt till terroristerna och stoppat dem i förväg. Men medierna rapporterar inte att polismyndigheter återkommande varnat för att extremisterna nu är så många att det inte går att övervaka dem alla.

DN citerade igår en boende i förortsområdet där de tre terroristerna på London Bridge bodde. ”Om polisen kände till gärningsmännen, varför gjorde de ingenting?”

Sveriges Radio rapporterar också på ett sätt som framställer det som att brittisk polis agerat försumligt. En av terroristerna stoppades förra året i Italien från att åka till Syrien med IS-relaterat material i sin telefon. ”Enligt The Guardian ska italienska myndigheter ha underrättat sina brittiska motsvarigheter när Zaghba sedan flyttade till London”, rapporterade SR.

Aftonbladet följer upp med rubriken ”Italien varnade om en av gärningsmännen”.

BBC rapporterade på tisdagen att en av de andra terroristerna var med på polisens lista över misstänkta extremister, men eftersom han inte var dömd för brott prioriterades han ner.

Dessa medier förmedlar inte det budskap som flera terrorexperter och polisföreträdare framfört under en längre tid: antalet extrema islamister och återvändande IS-krigare är nu så många i Europa att polismyndigheterna inte har resurser att övervaka dem alla.

Den stora volymen av extremister är grundproblemet, inte att polisen skulle vara slarvig i sitt arbete. Men det är en fråga som massmedier nu undanhåller allmänheten.