EU-MIGRANTER. Fortsatt ockupering av rastplatser och andra områden pågår i hela Sverige. I Västerås fortsätter problemen med EU-migranter och otillåten bosättning trots handlingsplaner och ett flerårigt samarbete mellan Västerås stad, polisen och Trafikverket. Ansvariga tycker att det är något man får leva med. 

– Det har kommit för att stanna. I den globaliserade värld vi lever i är vi alla mer rörliga, säger Per-Olof Rask, brottsförebyggande samordnare i Västerås stad, rapporterar Sveriges Radio.

Tafatta uttalanden följer på EU-migranternas ockupering. Sveriges radio rapporterar att 15 rastplatser är särskilt “utsatta” av 350 i hela landet. Västeråsplatsen Råby- och Svedvi är en av dem som har fått hålla stängt för sanering då rastplatsen har använts för otillåten bosättning av så kallade EU-migranter. Nu ska den snart öppna igen

– Det här är något som vi får leva med, säger Per-Olof Rask.

Torbjörn Andersson på Trafikverket i Västerås är bekymrad inför framtiden.

– Vi är beredda på att vi kommer att behöva stänga igen. Det här är ett stort problem för samhället. De här rastplatserna är till för allmänheten, för att folk ska kunna sträcka på benen, vara pigga förare, yrkesförarna ska få sina åtta timmars nattvila, och det blir ett problem när inte funktionen kan upprätthållas.

Långsam omsvängning
Omsvängningen i tiggarfrågan i Sverige går långsamt, trots de stora problem som dokumenterats i flera år. Rastplatserna som stängs och måste saneras, dyra vräkningar av läger, miljöförstöring, nedskräpning och otrygghet. Samt kriminaliteten som kommer i spåren, för att nämna några exempel. Dessutom far tiggarna illa i slavliknande förhållanden av kriminella ligor.

Ändrat sig
Regeringens utredare Martin Valfridsson väckte uppmärksamhet när han nyligen bytte fot i frågan och vill förbjuda tiggeri.

– Nu har det gått över ett år sedan jag lämnade min rapport och tyvärr, jag har bytt fot. Det finns så hög grad av utnyttjade, vi kan inte stillatigande se på när det här händer, säger Martin Valfridsson till Studio Ett.

Han sa att han hade blivit övertygad om hur mycket elände som kom i spåren samt att det är organiserat av kriminella ligor.