SKOLKRISEN. Den blomstertid nu kommer… Men något är inte som vanligt. Slagsmål, polisingripanden och gråtande barn. I Kärrtorp, Ulricehamn och Uddevalla blev skolavslutningen en skrämmande upplevelse för barnen istället för högtidlig och stämningsfull.

Det är en vecka med skolavslutningar och studentfirande i sommarskrud. Men alltmer trycks traditioner och det sätt Sverige brukar fira högtider tillbaka. Tidigare lugna stämningsfulla skolavslutningar eller vilt och galet studentfirande, var ändå under kontroll. Få tog till våld även om alkoholen flödade på studentflaken och att utnyttja situationen till ofredanden och våldtäkter hände knappast. Allt detta håller på ett plågsamt sätt på att ändras. Skolavslutningar som spårar ur har blivit ett vanligt och oroande fenomen.

Vid ett studentfirande på Kärrtorps gymnasium i Stockholm fick polisen tillkallas på onsdag eftermiddag efter larm om slagsmål. Studenter kastade bengaler och glasflaskor på varandra under det pågående utspringet. Polisen stoppade utspringet och försökte få kontroll över situationen. Man lastade på studenter på sina flak och såg till att de kom iväg.

Oklart vad som hände
Som vanligt vet varken polis eller någon annan vad bråket handlade om.

– Det var väldigt stökigt och enligt uppgifter kastades det både glasflaskor och bengaler. Vem som kastade och på vem är för mig oklart, säger Mats Eriksson vid Stockholmspolisen till DN.

Någon timme senare återupptogs utspringet. Polis stannade på plats och minglade i folkmassan.

Minst 15 barn skadade
På Stenbocksskolan i Ulricehamn larmades polisen efter höga ljud av smällare, bråk och en fyrhjuling inne i lokalerna – det var kaos på tisdagsförmiddagen. Minst 15 barn skadades av de höga ljuden från smällarna. Skolan utrymdes med hjälp av polis. Stämningen bland eleverna på skolgården var orolig och många var upprörda och förvirrade.

– Folk stod och grät och skrek, vi stod precis där det hände och såg ett stort grönt ljus. Folk fick ont i öronen och polisen skrek att vi skulle utrymma. När vi kom ut var det många som grät, säger en grupp av tjejer i klass nio.

För många elever var händelsen riktigt otäck. En av smällarna låg på golvet, började ryka och till slut small det rejält, berättar de.

– Då skrek polisen att alla skulle ut. Poliserna såg jättearga ut, säger en elev.

Stängde ingångar
Polisen tog med sig två unga killar som misstänks för narkotikabrott. Under eftermiddagen hölls krismöte i aulan för personalen. Enligt skolans rektor skulle alla ingångar utom huvudentrén stängas under eftermiddagen för att öka tryggheten. Det skulle också finnas många vuxna på skolan.

– Skolan har varit stängd i några timmar. Nu fortsätter skoldagen som vanligt, förstärkt med skolsköterskor, kuratorer och polis. De som behöver prata får göra det, sa verksamhetschef Elisabeth Johansson.

Svartsjukeslagsmål i Uddevalla
Ytterligare ett drama skedde under en skolavslutning på Unnerödsskolan i Uddevalla. Medan barnen var i full färd med att sjunga ska en pappa med hjälp av ytterligare två män ha attackerat en fjärde. Enligt polisen blev mannen arg när han sett sin före detta sambo med hennes nya man och då attackerat sambon samt ha ofredat sin före detta sambo. Två av förövarna flydde i en bil samtidigt som polisen grep den tredje.

Inte förstöra stämningen
Medan misshandeln pågick försökte skolans rektor och personal hålla igång skolavslutningen då de inte ville förstöra den fina stämningen.

– De äldre barnen tittade och reagerade, men de yngre barnen uppfattade inte vad som hände. Flera föräldrar har sagt att barnen bara har fina minnen från skolavslutningen, säger rektor Karin Isaksson till P4 väst.

Hur länge dröjer det innan medborgare verkligen kräver ansvar av den politiska eliten för den nya situationen i Sverige?