För första gången visar nu Demoskops väljarbarometer i juni att fler än var femte svensk skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val i dag. Sverigedemokraterna ökar med 2,9 procentenheter och får 20,2 procent, rapporterar Expressen.

Demoskop noterar att SD-stödet bland högskoleutbildade numera är större för Sverigedemokraterna än för ett klassiskt akademikerparti som Liberalerna.

Sedan tidigare har SCB visat att SD ökar bland kvinnor, unga och väljare med utländsk bakgrund. Det är en naturlig utveckling och ett resultat av att partiet nu är landets näst största. Då har man betydande stöd i alla sorters väljargrupper.

– De andra partierna är tvungna att ta oss på allvar och tala med oss som en jämbördig part, säger partisekreteraren Richard Jomshof.

I Demoskops mätning backar Centerpartiet med 1,8 procentenheter och Socialdemokraterna med 1,1 procentenheter.