Socialdemokraternas Mona Sahlin har begått fler brott än de flesta, men alltid slingrat sig ur sina gärningar som om hon inte rår för det. Nu visar det sig att inrikesminister Anders Ygeman kan bära på samma bristfälliga moraliska karaktär.

Det är Expressen som nu avslöjar Anders Ygemans ljusskygga bakgrund, samma tidning som ställde Mona Sahlin mot väggen i ”Tobleroneaffären” (som handlade om mycket mer än Toblerone, bland annat att hon ljög om vad hon köpt med regeringens betalkort).

Ygeman dömdes för att inte ha betalt hyran och förstört en villa i Huddinge som han hyrt och sedan utan tillstånd låtit ett kollektiv ta över. De tre snickare som ägde huset drabbades av en ekonomisk katastrof.

– Jag lever än i dag på existensminimum och kommer aldrig att bli skuldfri, säger en av snickarna nu till Expressen.

– Hela nedervåningen var översvämmad, allt var nedslitet på bara några månader. Så vi fick renovera om hela huset och det tog en massa tid. Sen hade de också lämnat kvar en gammal skrotbil och tagit bort registreringsskyltarna och det var omöjligt att flytta den, det hade varit egenmäktigt förfarande.

När Expressen konfronterar Ygeman med agerandet tycker han att det gått 25 år och att han borde kunna lägga det bakom sig. Men tidningen kan visa att beteendet återkommer. Ygeman hade 31 betalningsanmärkningar och dömts för olaga intrång. Även när Ygeman var riksdagsman hamnade han hos Kronofogden för obetalda skulder.

Beteendet är välkänt hos partikollegan och förre socialdemokratiske partiledaren Mona Sahlin.

I andra länder är enskilda politikers karaktär en viktig aspekt, eftersom de har stor makt över samhället och folket. De personlighetsdrag som kan betraktas som slarv i det privata kan få katastrofala konsekvenser i beslutsfattande positioner på regeringsnivå.

Men måste politiker ha ett perfekt förflutet? Nej, även den som är dömd i domstol ska kunna komma igen, men det är viktigt att man ångrar det man gjort, att man på djupet insett hur felaktigt man agerat. Och att man naturligtvis inte mentalt är redo att gör om det. Fallet Mona Sahlin är ett tragiskt exempel på en person som aldrig ångrade sig och som därför gjorde nya bedrägliga handlingar som politisk makthavare.

Har Anders Ygeman förstått vad han gjort fel? Av svaren i Expressen att döma: nej. Han slingrar sig och vill lägga det bakom sig. Utifrån positionen som inrikesminister är svaren från honom de senaste dagarna värre än själva handlingarna på 1990-talet. Han medger inte hur extremt oansvarig han var när han skrev under ett hyresavtal och sedan upplät bostaden åt helt andra personer som förstörde bostaden. Det är som om han skulle kunna göra om det. Inrikesministerns moral nu verkar vara på samma låga nivå som hos den unge Ygeman.

Det är allvarligt med politiska makthavare som är amoraliska, anser sin person stå över alla andra och att man inte bär ansvar för sina handlingar.

Sverige måste bli bättre på att rannsaka politikers självbild och moraliska hållning. Förstår de att maktpositioner i staten inte är deras egen lilla lekstuga utan innebär höga krav på att man tar fullt ansvar för sina handlingar och levererar resultat för medborgarna?

*

Se mer: Snickarnas miljonskulder – 25 år efter bråket med Ygeman, Anders Ygeman om domen och skulderna.