Enligt källa ställer Birgitta Ohlsson upp som partiledarkandidat mot Jan Björklund i Liberalerna för att klargöra sin egen framtid.

Den alltid inom Liberalerna oppositionelle Ohlsson, som ofta fått starkt stöd i medierna och från aktörer utanför partiet (men som aldrig skulle rösta på det), har att avgöra om hon ska fortsätta vara politiker eller övergå till något annat.

Nu låter hon partiets ombud avgöra. Ska hon stanna i partipolitiken vill hon bli partiledare. Om hon inte blir det, kan hon kliva av och övergå till annan verksamhet. Så som så många andra tidigare statsråd gjort.

För Liberalerna som parti blir det ett ställningstagande om Björklunds kursändring bort från den naiva migrationspolitiken ska fullföljas eller om man ska återgå till den. Birgitta Ohlsson betraktar ju inte de öppna gränsernas politik som naiv. Det är den hon vill återgå till. Hon är extremfederalistisk förespråkare för EU, men vill helst helst ha en världsfederation med upplösta nationalstater.

Att Ohlsson alls försöker bli partiledare torde tyda på att hon anser att det finns en stor falang inom partiet som vill öppna gränserna och återgå till migrationspolitiken som Alliansen och Miljöpartiet sjösatte.