I helgen hålls ”SD 2018”-konferens i Norrköping med 1200 deltagare. Konferensen inleddes av Jimmie Åkesson som konstaterade att man fortsätter bygga en ny folkrörelse.

– Det går väldigt bra för oss. Vi är i dag ett av Sveriges största partier. Sverigevänner, vi utmanar på riktigt om att styra det här landet. Visst är det häftigt. Vi har mer än dubblad medlemskåren sedan valet, säger Åkesson. Och han möts av jubel i den stora De Geer-hallen när han noterar att SCB-mätningen häromdagen gav Sverigedemokraterna positionen som landets näst största parti.

– Man bygger en folkrörelse underifrån, och det är vi som är den nya folkrörelsen i det här landet.

Åkesson menar att det viktigaste för SD framöver är att bryta den ”destruktiva utvecklingen” i Sverige. Det gäller att få bort dem som styr nu, det vill säga ”Löfven, Fridolin och allt vad de heter”.

– Men vi måste vara pragmatiska. säger Åkesson och understryker att SD inte kan få igenom all den politik man önskar.

Han säger att han tidigare har förordat en regering med Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Men läget är fortfarande så att ingen i riksdagen vill prata med SD.

– Vi har sagt från första dagen att vi är beredda att prata och samtala med varandra. Men de sitter i sin sandlåga, säger nej och kastar sand på varandra. Åkesson ger de övriga partierna skulden till att det nu råder parlamentarisk oreda.

Jimmie Åkesson sa också att Sverigedemokraterna ska lockar allt fler väljare bland personer som nyligen kommit till Sverige. Han tog upp problematiken med kriminalitet i utanförskapsområden som en viktig anledning till det.

– Vilka är det som drabbas i första hand? Den som verkligen drabbas på riktigt, där det blir väldigt påtagligt i vardagen, är de människor som lever i de här områdena. Det är de som får sina bilar uppbrända, sina skollokaler vandaliserade. Det är de som inte kan handla på torget för att gängen står och handlar knark. Är det då konstigt att de vänder sig till det parti som tar de här frågorna på allvar? Jag tycker inte att det är konstigt, jag tycker att det är helt naturligt, säger han.

– Där har vi en väldig potential tycker jag, om vi kan förklara vår inkluderande nationalism. Om vi kan förklara vad vi vill bygga, med det moderna folkhemmet. Kan vi förklara det kommer vi vinna dessa väljare också.