Antalet villainbrott har ökat kraftigt de senaste 20 åren. Störst risk för inbrott i småhuset löper den som bor i storstadsområden. Det framgår i en rapport från Villaägarnas riksförbund.

Villainbrotten har ökat med 53 procent mellan 1996 och 2016. Men i vissa kommuner är ökningen mycket större. I Sundbyberg har inbrotten ökat med 291 procent, alltså nästan tredubblats. I Södertälje med 214 procent. Räknat per villa är inbrotten flest i Solna, där 4,6 procent av alla villor fick inbrott varje år.

– I den takten tar det 22 år att gå igenom hela beståndet. De flesta småhusägare kan alltså räkna med att drabbas någon gång under den tid de bor i huset. Det borde vara en väckarklocka för både småhusägarna, polisen och kommunen, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund.

– Att drabbas av inbrott är en integritetskränkning och något som småhusägare är särskilt oroliga för. Polisen och kommunerna behöver prioritera det brottsförebyggande arbetet. Dessutom behöver fler inbrottstjuvar sättas fast. Vi måste vara beredda att lyfta på alla stenar för att bryta trenden varaktigt, säger Lena Södersten.

När det gäller hur många inbrott som klarats upp av polisen har tidningen Hem och Hyra tidigare rapporterat att den är lägst i storstadsområdena. Bara 1,5 procent av inbrott i lägenheter klarades upp i Stockholms län under 2016. I hela landet anmäldes 8.000 lägenhetsinbrott men bara 171 inbrottstjuvar åkte fast under 2016, skriver tidningen.

Den som får sin bostad rensad är alltså chanserna att få brottet uppklarat extremt lågt.