I Filipstad är arbetslösheten bland utlandsfödda över 60 procent. Bland inrikes födda är den fyra. I längden är det en omöjlig situation. Nu kräver de som öppnade gränserna att de lågavlönade ska betala priset.

Andelen nyanlända som kommer till Sverige fortsätter att vara mycket hög och väntas öka. Efter vågen av asylsökande kommer en ny våg av anhöriginvandring. Samtidigt visar Arbetsförmedlingens statistik att andelen migranter som kommer i arbete minskar. Utanförskapet ökar konstant. Trycket på den svenska välfärden växer och bidragsberoendet exploderar.

Om inget görs står vi, inte förr men senare, inför ett kaosartat sammanbrott för det vi kallar den svenska modellen.

Men de som öppnat gränserna står handfallna inför den situation man egenhändigt och med berått mod skapat. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) försäkrar att en systemkollaps inte står för dörren. Med det menar hon att de inrikes födda jobbar på, även om regeringen står rådvill om hur de utrikesfödda ska komma i arbete.

Trots varningar från exempelvis Konjunkturinstitutet om att jobbsegregationen förvärras har de partier som öppnade gränserna inga lösningar på vad man ska göra med alla hundratusentals nyanlända.

Läget börjar bli så desperat att de öppna gränsernas agitatorer nu attackerar varandra. Dagens Nyheter kritiserar på ledarplats LO och de fackliga aktörer som i avtalsrörelsen kräver högre löner för lågavlönade. Resultatet av högre lägstalöner i Sverige kommer ”att slå mot de invandrare som försöker etablera sig”, skriver DN.

Sveriges lågavlönade ska alltså betala priset för att DN och övrigt etablissemang (vars löner knappast tillhör de lägsta) ska kunna skryta med att man öppnar sina hjärtan och gränserna för nyanlända.

Vilken fin solidaritet detta är!

De välbeställda vältrar sig i sin uppblåsta godhet, medan de lägst avlönade får stå för alla svåra uppoffringar: ökad konkurrens om jobben och lägre lön.

Är detta rättvist? Självklart inte. Betala priset för migrationen borde de som hävdar att de öppnat sina hjärtan göra. Varför skänker de inte halva lönen till insatser för nyanlända? Jonas Sjöstedt (V) skröt under hösten 2015 om hur vänsterpartister var ute på järnvägsstationer för att servera kaffe och dela ut gosedjur till flyktingarna.

Varför fortsätter inte Sjöstedt och alla andra riksdagsledamöter, liksom DN-skribenter och LO-toppar och företagschefer, att vara välvilliga och ta hand om de nyanlända även efter att de fått asyl? Varför skänker man inte halva lönen till Migrationsverket och kommunerna så att de kan försörja alla man så generöst tagit emot?

Det är vidrigt att man nu försöker dumpar över kostnaderna för migrationen på Sveriges lägst avlönade.

Stå för er påstådda godhet! Ta nu hand om konsekvenserna av de öppna gränserna. Försörj med era löner och tillgångar dem som inte har egen utkomst. Låt dem bo i era bostäder, så att inte kommunerna ger förtur åt migranter till de få bostäder som de i landet uppvuxna ungdomarna behöver.

Men nej. Då godheten ska betalas, då flyr etablissemangen allt ansvar. Då ska någon annan betala. Godheten är hos dem enögd – de framställer sig gärna som humanismens hjältar, men vägrar ta minsta ansvar för det man ställer till med.

Det är detta självgoda svineri som nu förintar etablissemangens trovärdighet i svenska folkets ögon.