LÅNGHOLMEN. Cirka 1 400 åhörare samlades på Långholmen i Stockholm under lördagen för att lyssna på Jimmie Åkessons årliga vårtal. Fokus låg på skydd mot terrorism men framförallt vårdsituationen i landet. – Någon måste lyfta det för nu är läget katastrofalt, säger Åkesson.

Jimmie Åkesson talar

Sjukvården var ett stort fokus under lördagens vårtal. Foto: Samtiden / Robin Persson

På lördagen talade Jimmie Åkesson på Långholmen i Stockholm. Ett tydligt ämne var terrordådet i Stockholm den 7:e april. Han påpekade att nuvarande och tidigare regeringar i decennier haft en slapp inställning till inre och yttre säkerhetshot och var tydlig med att det är dags att utkräva politiskt ansvar.

Han var dock noga med att ”inga syndabockar” skulle jagas och att det yttersta ansvaret ligger hos den eller de som utförde dådet och den bakomliggande ideologin. Åkesson utvecklar sina svar i en intervju med Samtiden.

Hur ska ansvaret utkrävas?
– Det har varit ganska lugnt den här månaden. Den politiska debatten har inte varit särskilt intensiv, och det tycker jag är med respekt för de som har drabbats av det som skedde, respekt för det chocktillstånd vi har haft i landet.

Nu när det har gått en månad sedan tragedin tycker Sverigedemokraterna att det är dags att utkräva politiskt ansvar.

– Men det är klart, att de som historiskt inte har vidtagit de åtgärder som hade behövts för att vi skulle kunna förhindra till exempel det här. Då måste väljarna få klart för sig, att hade vi vidtagit vissa åtgärder hade det här kanske kunnat förhindras.

Vad skulle det kunna vara för åtgärder?
I det här väldigt specifika fallet så har vi en illegal invandrare som då också är flaggad av SÄPO med IS-kopplingar eller motsvarande kopplingar som ändå rör sig fritt på Stockholms gator, kan stjäla en lastbil, ha ihjäl fem personer och skada åtskilligt fler. Det ska ju inte få hända, säger Åkesson.

Tiotusentals personer misstänks befinna sig illegalt i landet efter att ha fått ett avvisnings- eller utvisningsbeslut. Myndigheterna vet inte exakt hur många. Åkesson pekar på vad som borde ha varit fallet men som inte skedde.

– Han borde ha befunnit sig i förvar tills dess att utvisning kunde ha verkställts. Det är en fråga vi har drivit under väldigt lång tid, just förvarsfrågan, att vi måste ha bättre kontroll på var människor tar vägen när de får ett avvisningsbeslut men de inte går att avvisa. Då måste vi veta var de är någonstans för att sånt här inte ska ske. Det tycker jag är en ganska enkel men väldigt specifik åtgärd, säger Åkesson.

”Någon måste lyfta det för nu är läget katastrofalt”

Vården är ofta föremål för debatt och är historiskt sett en aktuell fråga. I vårkampanjen som lanserades i anslutning till vårtalet fokuserar pariet stort på situationen inom sjukvården som de menar befinner sig i ett ”katastrofläge”.

Hur kommer det sig att det får så stort fokus för Sverigedemokraterna just nu?
Därför att det behövs just nu. Visst, jag håller med om att vården historiskt är en fråga som har diskuterats mycket, en väldigt viktig fråga för väljarna. Men inte sedan valet. Sedan Kristdemokraterna förlorade rollen som chef för Socialdepartementet och chef för hälso- och sjukvården, och den nya sjukvårdsministern [Gabriel Wikström (S) reds. anm.] tillträdde så har han ägnat sig åt helt andra saker. Att utveckla hälso- och sjukvården har han inte visat sig det minsta intresserad av.

Per Ramhorn och Angelika Bengtsson

Per Ramhorn, talesperson i hälso- och sjukvårdsfrågor, presenterar vårkampanjen. Också på bild, konferencier och riksdagsledamot Angelika Bengtsson. Foto: Samtiden / Robin Persson

Åkesson betonar att kompetensen inom sjukvården flyttar utomlands eller byter bransch och menar att satsningar måste riktas mot vårdpersonalen och deras villkor.

– Någon måste lyfta det för nu är läget katastrofalt och då menar jag att vi gör en substantiell satsning på bland annat personalen. Sjuksköterskor idag flyttar till Norge eller andra länder för att jobba eller så jobbar man i helt andra branscher för man klarar inte av det. Då måste vi se till att förbättra villkoren så att de vill arbeta i vården.

Finns det något speciellt område inom vården som är extra prioriterat?
– Tillgängligheten är ju det som är det stora problemet såklart, då handlar det om vårdköer, det handlar om platsbristen och det är klart att man kan tala om vårdplatser men vi har ju vårdplatser idag som står tomma på grund av personalbrist. Så allting kokar ändå ner till att det är personalen som måste få bättre villkor så att vi kan få mer personal.

Nytt publikrekord
Långholmens amfiteater var fullsatt när Jimmie talade och polisen uppskattade antalet besökare till cirka 1 400, något som ska vara rekord jämfört med tidigare år. Partiet håller av tradition också ett sommartal i Sölvesborg vilket har blivit så pass stort att de förra året valde att istället anordna en flera dagar lång sommarfestival. Men på Långholmen tror Åkesson att det än finns plats för en något större skara.

Hur stort tror du att det skulle kunna bli?
– Jag vet inte om det kan bli så mycket större just här. Men det är en väldigt mysigt ställe att vara på så några till hade vi säkert kunna trycka in här. Men det är klart, nästa år är valår, det kan bli väldigt mycket folk.