SKOLVÅLDET. En mellanstadieelev svimmade efter en attack av en jämnårig skolkamrat och fick föras till sjukhus med ambulans. Enligt en pappa med barn på skolan är båda eleverna från andra kulturer.

– Enligt vad vi vet tog eleven stryptag på den andre. Det börjar bli skrämmande. Barnen är nervösa och rädda.

Det var i förra veckan som incidenten skedde på Källeskolan i Skara. De två eleverna hade tidigare spelat fotboll under idrotten och en dispyt hade uppstått. På väg in till lektionen efter rasten var en av eleverna fortfarande arg och angrep sin skolkamrat bakifrån. Angreppet var så hårdhänt att eleven svimmade. Den avsvimmade eleven fördes iväg med ambulans för kontroll och där konstaterades att eleven inte hade några allvarliga skador.

Samtiden har talat med en pappa till en elev på skolan.

– Tar man inte tag i det här är min fråga: Hur länge får den här skolan drivas?

Det är känsligt att kritisera att det är för många barn med utländsk bakgrund på skolorna och att detta leder till problem. Pappan vill därför vara anonym.

– Jag tror det blir så här när det blir för många olika kulturer. Och jag är inte rasist, poängterar han.

– Var och varannan vecka händer det något. Snart är det dags för mellanstadiebarnen att träna kampsport. De nyttjar det redan, säger han och menar att stryptaget var en skrämmande händelse som kunnat sluta allvarligt.

Inte föräldraansvar
Föräldrar har larmat tidigare och Samtiden och lokaltidningen har tidigare skrivit om situationen på skolan. Pappan tycker att det måste markeras mer mot våldet och den hårda attityden på skolan.

­– Man hör hur hårt språket är när man lämnar och hämtar barnen. Var är föräldraansvaret? Man måste tvinga deras föräldrar att komma.

Lärarna maktlösa
Lärarna är maktlösa menar pappan.

– De sitter i en rävsax de också. Att vara lärare idag är inte lätt som det ser ut i dagens samhälle. De kan inget göra, de får inte markera när något är fel. Jag vet inte vad man ska göra, man funderar verkligen.

Han berättar om en annan incident.

– En kille hade hoppat sönder en cykel för en flicka. En lärare sa då att “han har haft det så jobbigt i sitt hemland, så det får vi förstå”. Lärarna verkar livrädda för att ta tag i det, de vågar inget säga, hävdar han.

Alla skolor
Enligt pappan är situationen inte unik för Källeskolan.

– Det är likadant på alla skolor i Skara. Det är väldigt mycket problem. Allt blev så här när det kom alltför många från andra kulturer, säger pappan som anser att regeringen måste gå in och styra upp situationen i Sverige.

– Det borde vara en regeringsfråga för längesen, det har eskalerat för mycket. Det är dags att vakna nu för regeringen. Någon måste ta tag i det.

Ökad vuxentäthet
Samtiden har upprepade gånger sökt Carl Liwell, rektor på Källeskolan, utan framgång. Till tidningen SkLT säger Carl Liwell:

– Vi kommer aldrig att tillåta fysiskt våld.

Skolan kommer att vidta flera åtgärder med anledning av incidenten, bland annat ska vuxentätheten ökas kring de inblandade barnen, uppger rektorn.