ISLAM. Franska specialstyrkor i Irak har sedan flera månader försett irakiska styrkor med namn och foton på ett 30-tal IS-män med franska medborgarskap. Uppdraget är jaga upp och döda dem. Det uppger militära källor från Irak och Frankrike enligt Wall Street Journal.

Den irakiska militären leder den pågående offensiven mot IS för att återta Mosul. Enligt flera militära källor har franska specialstyrkor anlitat irakiska soldater för att jaga upp och döda franska medborgare som har anslutit till Islamiska staten, uppger irakiska officerare och nuvarande och före detta franska tjänstemän för Wall Street Journal.

De irakiska counterterroriststyrkorna har fått tillgång till bilder och namn på 30 IS-män med franska medborgarskap. Dessa män anses vara högprioriterade mål och flera stycken ska också ha dödats av militär.

– De ser till att ta hand om dem här i stället för att ta hand om dem hemma. Det är deras plikt, det är sunt förnuft. De mest dödliga attackerna i Europa skedde i Frankrike, säger en högt uppsatt person inom Iraks säkerhetstjänst, uppger Omni.

Vill inte kommentera
Det franska försvarsdepartementet vill inte kommentera uppgifterna. Irakiska regeringsföreträdare säger till Wall Street Journal att deras militär inte ägnar sig åt utomrättsliga avrättningar.

Operationer mot IS inleddes i oktober och enligt uppgifter från den irakiska armén hoppas man kunna inta de sista IS-kontrollerade stadsdelar inom tre dygn.