I Tysklands folkrikaste delstat, Nordrhein-Westfalen, gick medborgarna till val idag. Regerande socialdemokrater och miljöpartister drabbades av brakförluster. Nya uppstickarpartiet AfD vann inträde i delstatsförsamlingen.

Valet i Nordrhein-Westfalen är en viktig mätare inför förbundsdagsvalet i september då regeringsmakten i Tyskland och Angela Merkels framtid står på spel.

På samma sätt som i Holland och Frankrike gör Socialdemokraterna, SPD, brakförluster och förlorar makten i delstaten. Enligt de första prognoserna backar socialdemokraterna med över åtta procentenheter jämfört med valet för fem år sedan. SPD förutspås i prognoserna få dryga 31 procent av rösterna.

Miljöpartiet som ingått i delstatsregeringen ser ut att halveras, från 11 till 6 procent.

Störst ökning står Alternative for Deutschland, AfD, för då man går från noll till 7,3 procent.

Kristdemokraterna ökar från 26 till 33 procent, vilket innebär att de också blir delstatens största parti. Också liberala FDP ökar, från 8 till 12 procent.

Om de två borgerliga partierna får egen majoritet är inte avgjort, då prognoserna ger vid handen att man har 91 av 181 mandat. Knappast möjliga majoritet. Den slutgiltiga röstsammanräkningen blir avgörande.

*

Se mer: Frankfurter Allgemeine Zeitung i Landtagswahl in Nordrhein-Westfalen triumphieren CDU und FDP. Rot-Grün ist abgewählt.