Tunga företrädare inom Moderaterna, framför allt i Stockholmsdistriktet, vill få bort Anna Kinberg Batra från partiledarposten före valet, skriver både Dagens industri och Expressen.

Opinionsläget har blivit kritiskt för Moderaterna. Man är nere på Bo Lundgrens nivåer och det är bara drygt ett år till riksdagsvalet.

Enligt många anonyma källor till medierna är oron enorm inom Moderaterna och särskilt i Stockholmsregionen.

Under förra veckans tv-sända partiledardebatt lyckades inte Anna Kinberg Batra lyfta sig och bli den tongivande debattören hon borde vara som statsministerkandidat. Detta nya misslyckande har fått många att tappa hoppet om att Batra kan rycka upp sig.

”Det spelar ingen roll vad hon gör längre, förtroendet är förbrukat och folk lyssnar inte”, säger en av partiets tyngsta företrädare i Skåne till Dagens Industri.

Många vill ge Anna Kinberg Batra att leda partiet i en valrörelse och vill inte avsätta henne före valet. Men andra är oroliga för ett katastrofval och vill göra allt för att förhindra det.

Moderaterna har partistämma i oktober. Om man i partiet kommer fram till att en ny partiledare krävs före valet 2018, är det då man lämpligast ordnar det.

Ett problem är att ingen självskriven efterträdare finns. Namn som nämns är Ulf Kristersson, ekonomiskpolitisk talesman, Elisabeth Svantesson, talesperson i arbetsmarknadsfrågor. Men även veteranen Mikael Odenberg, tidigare försvarsminister, som opponerade sig mot Reinfeldt och den unge Johan Forssell, migrationspolitisk talesman, nämns.

På torsdag kommer SCB:s stora partisympatiundersökning. Om Moderaterna tappar stort även där kan trycket på förändringar i partiledningen öka.