POLITIK. EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) får skarp kritik för sin hyllning av en dömd palestinsk terrorist. I helgen kokade kommentarer och satir om vad som hänt om Ulvskog hyllat en viss norsk terrorist eller varför inte Rakhmat Akilov, som stod bakom terrordådet på Drottninggatan nyligen. 

Marita Ulvskog lade den 27 april ut en bild från en demonstration i Bryssel, där hon protesterar mot Israels behandling av palestinska fångar. Hon poserar med ett porträtt av palestiniern Marwan Barghouti som dömdes till livstids fängelse 2004 för att ha legat bakom bakhåll och självmordsattacker under det palestinska upproret (intifadan).

Hon anklagas nu för att glorifiera våld och terror. Magnus Ranstorp, terrorexpert, skriver på twitter: ”Helt obegripligt att Marita Ulvskog hyllar en dömd palestinsk terrorist.” och ”Enögt okunnigt om vem Marwan Barghuti är och de våldsdåd han är ansvarig för.”

Många har även reagerat på att SVT själva satte rubriken: ”Marita Ulvskog poserar med omstridd palestinier”. Exempelvis skriver David Lindén på twitter: ”SVT sätter nytt rekord: Ulvskog håller bild av ”omstridd palestinier”. Karln har haft ihjäl människor…”

Kritik från Centern
Helena Lindahl, riksdagsledamot för Centerpartiet säger i en kommenterar på facebook, att det  är anmärkningsvärt och oacceptabelt att Ulvskog ”hyllar en mördare och terrorist”.

Hon jämför Marwan Barghuti med Rakhmat Akilov som 7 april genomförde terror­attentatet på Drottninggatan.

”Jag undrar om Marita Ulvskog skulle göra samma sak med mördaren och terroristen Akilov som tog livet av flera människor och skadade många på Drottninggatan för en tid sedan? Jag tror inte det. Ändå står hon tillsammans med sina kamrater och hyllar terrorister och mördare”, säger hon.

Helena Lindhahl vill ha svar på om Ulvskogs agerande stöds av regeringen.

Spä på Israelfientlig bild
Även Mellanösternexperten Pär Jönsson anser att det är politiskt olämpligt.
– Det kommer att ytterligare spä på Israels version om att Sverige är ett Israelfientligt land, säger han till SVT.

Marita Ulvskog menar att manifestationen gjordes i egenskap av vice ordförande för EU-parlamentets Palestinadelegation. Demonstrationen var inte till för Marwan Barghouti, utan för palestinska fångar.