Islamiska Staten har släppt en ny video med anledning av ramadans början. I videon förklarar organisationen ”totalt krig”, det vill säga jihad mot väst.

Anhängarna i väst bör genomföra jihadattacker i sina hemländer: ”attackera människor i sina hem, på marknader, på vägar och i folksamlingar”. I videon försvarar IS också jihadattacken i Manchester den 22 maj där självmordsbombaren Salman Abedi sprängde sig på en popkonsert.

Islamiska Staten är en islamisk, sunnitisk och salafistisk organisation och hämtar sin ideologi från Koranen och profeten Muhammeds undervisning. Om man vill förstå jihadisternas tänkande och agerande måste man gå till dessa källor.

För det är vad salafismen handlar om: tro och gör som Muhammed och de tidiga muslimerna.

I texterna om Muhammeds liv finner man att han utkämpade ett av sina viktigaste slag mot de otrogna i ramadan, slaget vid Badr den 17 dagen i månaden. Muhammed ledde flera krigståg och plundringar under denna månad. Han tog byte och slavar.

I månaden ramadan ska man göra goda gärningar och jihad är en god gärning. I vissa texter framhåller Muhammed att jihad till och med är den bästa gärningen.

Medan alla islams lärda är överens om att jihad är en god sak, är de inte överens om hur och när jihad ska utkämpas. Många anser till exempel att självmordsbombningar är förbjudna, medan andra anser att de är tillåtna.

En majoritet anser att offensiv jihad inte är tillåtet utan en kalif och att IS-kalifen inte är en riktig kalif. Vissa, och dessa tillhör alltså en minoritet, menar att IS-kalifen visst är en riktig kalif. Vissa anser att jihadattackerna i väst inte ska ses som offensiv utan defensiv jihad eftersom ”väst attackerar islam”.

Förra årets ramadan attackerade jihadisten Omar Mateen en gayklubb i Orlando, USA. För dem som anser att de är ute i ett heligt krig i Muhammeds efterföljd faller det sig naturligt med en attack under ramadan mot en klubb för homosexuella. Hatet mot homosexuella är starkt förankrat i islamiska källor där homosexuella handlingar beskrivs som en oerhörd synd som bör straffas med döden.

Jag har under mina år som muslim hunnit besöka ett flertal svenska moskéer från norr till söder. I samtliga har homofobi varit det normala. I ingen moské, jag upprepar ingen, har jag mött en undervisning som tolererar homosexualitet.

En av de mest populära och respekterade salafistiska imamerna i Sverige, Gävleimamen Abo Raad, hymlar inte med att han förordar dödsstraff för homosexuella. Han bryr sig inte om vad människor tycker, säger han, det viktiga är att stå för Guds lag.

Omar Mateen i Orlando sympatiserade med IS, men det är inte så viktigt. Egentligen är det inte IS som inspirerar sådana här attacker utan det är snarare så att IS självt är inspirerad av trosuppfattningar och värderingar som är djupt rotade i den islamiska traditionen.

Vad handlade då Muhammeds krig om? För att göra en lång historia kort: Muhammed såg sig som den renaste av monoteister och hatade ”avgudadyrkan”. Han ville rensa hemstaden Mecka från ”avgudabilder”. Men meckanerna vill ha kvar dem och så blev det krig. När Muhammed till slut erövrade Mecka förstörde han alla bilder.

Muhammed instruerade också sina följeslagare att krossa varje styggelse till ”avgudabild” de kom över. Det är sådana instruktioner IS stödjer sig på när de går lös på gamla statyer med släggor och bomber. Det är lätt att se att kristna bilder av Jesus och Maria med flera kan reta gallfeber på någon med en sådan mentalitet.

Ja, särskilt under ramadan när man tillbringar mer tid i moskén med att läsa Koranen och de fromma legenderna om Muhammeds krig och att lyssna på suggestiva predikningar om de goda muslimska monoteisterna och de vederstyggliga avgudadyrkarna.

Någon lättrörd, religiös svärmare kan få för sig att detta onda måste utrotas här och nu. Att ”avgudabilder” och ”avgudadyrkan” inte ska tolereras under denna heliga månad. Det kan ha varit en man av det slaget som måndagen den 27 juni 2016 gick till anfall mot Sankt Pauli kyrka i Malmö.

När polispatrullen kom in så höll han på att slå sönder saker. Han var iklädd arabiska kläder och skrek ”Allahu akbar!”

”Han var fullständigt galen och gick till attack mot poliserna med träpåk. Han greps efter visst tumult och tumultet har fortsatt här inne på polisstationen”, förklarade kriminaljouren i Malmö.

Malmöpolisens presstalesman gav ytterligare förklaringar till 24Malmö.se. Mannen var ”ilsken och hade synpunkter på religionen som utövas i kyrkan”.

Nyligen upptäcktes IS-klotter på en katolsk kyrka i Västerås. Kyrkan hade sprejmålats med den arabiska bokstaven ”nun”, den första bokstaven i ordet ”nasrani”, som betyder kristen. Tecknet har använts av IS för att markera hus i Syrien och Irak. Kyrkofolket är rädda för attacker. Jag önskar att jag kunde säga till dem att inte vara rädda. Det kan jag inte.

Förföljelsen av de kristna, som rasar för fullt i islamvärlden, har ju genom massinvandringen också kommit till Europa. Den 26 juli förra året slaktades prästen Jacques Hamel i sin kyrka. När den franska församlingen i den lilla orten Saint-Etienne-du-Rouvray i Normandie firade mässa på morgonen stormade två jihadister in och tog honom och några nunnor som gisslan. Sedan tvingade de ner den 84 år gamle gudsmannen på knä, läste ur Koranen och slaktade honom.