IRAN/SVERIGE. I Sverige breder hederskultur och slöjtvång ut sig trots jämställdhetslagar.  I Iran trotsar kvinnor diktaturstatens slöjtvång med stor fara för sin säkerhet. Sajten My stealthy freedom, ungefär Min dolda frihet, publicerar bilder tagna i smyg när kvinnor tar av sig den förtryckande huvudduken. Nu har de börjat med symboliska Vita onsdagar.

I Sverige ges ofta stort medieutrymme till högröstade muslimska kvinnor som för fram att de diskrimineras och att det är fritt val att bära slöja. “Min slöja mitt val”, skanderade hijabklädda muslimska kvinnor i förstamajtågen i en kuppartad kampanj i år. Kvinnorna får stöd av etablissemangets politiker som gärna tar på sig hijab i “solidaritet”. Ett hån mot de kvinnor som verkligen inte har ett val. I Iran synliggör on-line-rörelsen My stealthy freedom upproret mot diskrimineringen och tvånget.

Efter den iranska revolutionen 1979 tvingas kvinnor i Iran dölja sitt hår och i protest mot tvånget startades rörelsen av en iransk journalist 2014. På sajten som även stöds av en del män publiceras foton av kvinnor utan hijab. Den dokumenterar även moralpolisens arresteringar och timmar av trakasserier när kvinnorna tvingas sitta i moralpolisernas bussar innan de släpps.

Motstånd
En kvinna på sajten skriver: “Varför ska jag behandlas som en andraklassens medborgare? Varför ska jag behöva min makes medgivande för att få ett pass? Varför får jag bara ärva hälften av vad min bror får? Jag protesterar inte bara mot tvånget att bära hijab utan mot alla diskriminerande lagar som bortser från min värdighet. Jag är en fri människa och låter inte mina mänskliga rättigheter ignoreras i religionens namn”.

En av de senaste lågmälda protesterna är att ta på sig en vit hijab på onsdagar, ett tyst tecken på att motstånd pågår.

Mördas i Sverige
Även i Sverige mördas flickor för att de inte vill ha på sig hijab, på grund av importerad hederskultur och politikers vägran att stå upp för jämställdhet och frihet. Mord är toppen av ett isberg på ett massivt förtryck som innefattar att tvingas bära hijab. För hur sannolikt är det att en muslimsk flicka i förskoleålder gör ett fritt val? I takt med att islamiseringen i Sverige växer och shariapoliser i no go zoner och förorter sprider ut sig allt mer, ju svårare blir det att stå emot.

Hedersförtryck samhällsfara
Sara Mohammad, grundare av organisationen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime), skriver i ett debattinlägg i GP att hedersförtrycket är en samhällsfara. Sara Mohammed tar upp slöjans betydelse i förtrycket.

”Efter Fadime och Pela kan vi fortfarande minst varannan månad, och oftare än så, få nyheten om att en ung tjej mördats av sin familj för att hon har blivit kär, vägrat bära slöja, vägrat gifta sig med någon hon aldrig träffat eller inte inlemmat sig i de regler som den klanäldste kräver”, skriver hon.

Tala klarspråk om slöjan
Sara Mohammed menar att de politiska partierna måste ”sluta flörta med islamisterna” och tala klarspråk om vad slöjan innebär.

”Om vi alla ser slöjan enbart som ett verktyg för att objektifiera kvinnan som underställd mannen och en ägodel har vi tagit det första och största steget mot att avskaffa hedersförtrycket”.

Sara Mohammed är starkt kritisk till att svensk skola tillåter småflickshijab.

”Att svensk skola tillåts bryta mot FN:s barnkonvention genom att låta små flickor sexualiseras med slöja är förvånande och tragiskt.”