Efter förra veckans landsmöte har Fremskrittspartiet ökat rejält i opinionen, enligt Aftenposten. Ett viktigt besked inför stortingsvalet som äger rum om 112 dagar.

Fremskrittspartiet har nu suttit i regeringen i nästan fyra år. Dessutom har partiledaren Siv Jensen varit finansminister. Normalt brukar uppstickarpartier som inte tillhör gamla etablissemang tappa om de hamnar i regeringsställning och får ta ansvar. Den norska motsvarigheten till Vänsterpartiet var med i förra socialdemokratiskt ledda regeringen, och tappade stort i nästa val.

Men ny mätning från Respons visar att så inte behöver vara fallet för Fremskrittspartiet.

Partiet har varit friare och fräckare, skriver Aftenposten. Man har fortsatt att bedriva opposition även i regeringspositionen. Lokalvalen för två år sedan gick inte bra för partiet, men efter flyktingströmmarna 2015 fick väljarna förnyat förtroende för Fremskrittspartiet som alltid haft en stram flyktingpolitik.

Ett valresultat i höst på nivå med senaste opinionsmätningen, skulle vara en stor seger för partiledaren Siv Jensen och hennes parti, skriver tidningen.

Opinionen i april enligt Respons (jämfört med mars)
Høyre: 23,9 procent (+0,3)
Fremskrittspartiet: 16,1 procent (+2,9)
Kristelig Folkeparti: 4,4 procent (-1,3)
Venstre: 3,4 procent (-0,2)
Arbeiderpartiet: 30,9 procent (+0,4)
Senterpartiet: 11,4 procent (-0,1)
Sosialistisk Venstre: 3,8 procent (-1,6)
Miljøpartiet De Grønne: 2,6 procent (0)

Se mer: Aftenposten i Nå har Solberg og Jensen et knepent overtak och Frp har kraftig fremgang.