Flera misstänkta terrorresenärer, uttalade sympatisörer till terrorgrupper och personer som delar adress med IS-krigare har lurat av svenska och danska staten mer än 100 miljoner kronor.

Sveriges Radios ekoredaktion avslöjar idag en kartläggning av hur islamister genom momsbedrägerier och skattefusk kommit över mycket stora belopp som man kan misstänka går till att finansiera terrorism.

Det här ger en helt ny bild av hur extremister i Norden systematiskt lurar till sig skattepengar, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Ja, de här bedrägerierna är mycket mer omfattande än vi visste om. Det är som att lyfta på en sten och hitta en helt ny värld. Och tyvärr är det så att myndigheterna inte har en helhetsbild på det här, säger han till Sveriges Radio.

Sedan tidigare har olika medier rapporterat om bedrägerier med bland annat elektronik och smågodis. Genom att gräva djupare i dessa aktiviteter har Ekot kunnat visa systematiken och den betydande omfattningen av verksamheten och att flera inblandade har kopplingar till våldsbejakande islamism.

Kartläggningen visar att samma bolag, adresser, bulvaner och andra bolagsföreträdare återkommer i upprepade bedrägerier som kan kopplas samman.

Totalt handlar det om över 100 miljoner som den svenska och danska staten lurats på, i momsbedrägerier med exempelvis mobiltelefoner, elektronik, kyckling och godis. När stora affärer genomförts försätts företag i konkurs innan man betalat in momsbeloppen till Skatteverket. I de svenska fallen finns fällande domar för skattebrott, men ofta kommer man bara åt bulvanerna och inte initiativtagarna som kan fortsätta i nya härvor.

– Man får intrycket av att de kan hålla på så här, och det är skattebetalarnas pengar som försvinner. Att det kan fortsätta, jag saknar ord, säger Magnus Ranstorp.

– Det är mångmiljonbelopp det handlar om. Det är mycket, mycket allvarligt.