EUROPA/MANCHESTER. Efter måndagens terrorattack i Manchester är människor på sin vakt. På flera håll i Europa, däribland Sverige, har misstänkta föremål undersökts. I Manchester utbröt panik i ett köpcenter då rykten om en bomb fick hundratals människor att rusa mot utgångarna. – Säkerhetsvakter började skrika ”spring, spring” och alla flydde, säger ett vittne till tidningen Mirror.

Minst 22 människor är dog och 59 skadades vid terrordådet i Manchester i måndags varav flera barn. Polisen har höjt terrorhotnivån till den högsta och Premiärminister Theresa May bekräftar att 5000 militärer sätts in på tätt befolkade platser. Detta är en del av en långvarig krisplan kallad ”Operation Temperer” som nu sätts i verket och militären kommer lyda under polisens kontroll.

Att människor är på sin vakt syns på flera olika platser i Europa. På mindre än ett dygn har det på många håll rapporteras om misstänkta föremål, där i vissa fall bombgrupper har fått sättas in för att bedöma föremålen.

Sverige är inte undantaget. Vid tiotiden på tisdagsförmiddagen evakuerades tågstationen i Nyköping enligt Sveriges Radio då ett misstänkt föremål hittats. Även ett intilliggande vandrarhem påverkades av incidenten. Bombgruppen bedömde att objektet kunde innehålla sprängämnen och flyttade på det för att undersöka närmare. Huruvida anmälaren påverkats av bombdådet i Manchester är dock oklart.

Manchesters invånare på sin vakt
På ett köpcenter i Manchester utbröt panikartade scener där människor skrek om skottlossning och bombhot. Det cirkulerade också uppgifter om en ”hög smäll”.

bilder syns uppskärrade besökare krama om varandra och flera personer gråter. Ett vittne beskriver situationen för tidningen Mirror som ”masshysteri” när människor rusade mot utgångarna i panik.

GM Police

Polisen grep en man i samband med händelsen, men ser inget samband med terrordådet på måndagskvällen. Faksimil: Twitter

Busstationen Victoria Coach Station i London påverkades också i kölvattnet av terrordådet. Stationen fick stänga bara några timmar efter explosionen då larm om en misstänkt bomb inkommit till polisen. Föremålet visade sig senare vara ofarligt, enligt Mirror.