Den tidigare moderaten Patrick Reslow är även ledamot i Malmö kommunfullmäktige. På onsdagen deltog han på sitt första sammanträde som sverigedemokrat. Ett uppdrag som han kommer behålla. – Jag avser att […] behålla min plats i kommunfullmäktige, säger han till Samtiden.

Sverigedemokraterna fick stor uppmärksamhet när den moderata riksdagsmannen Patrick Reslow under stort medieuppbåd bytte parti till Sverigedemokraterna. Men han har även en plats som ledamot i kommunfullmäktige i Malmö.

På onsdagens sammanträde hade Patrick bytt ut sin pin på kavajen. Från moderaternas ”M” till en pin med två nya bokstäver, SD.

Behåller sin plats
Reaktionerna har varit blandade från moderat håll i Malmö med bara några få som undvikit den tidigare partikollegan.

– Några moderater har hälsat och agerat som om ingenting hänt, andra har kort hälsat och ett fåtal har undvikit mig, säger han.

Precis som i riksdagen tänker han behålla sin plats vilket innebär att moderaterna blir en mindre och Sverigedemokraterna en mer.

– Jag avser att tills vidare, och i samråd med fullmäktigegruppen, behålla min plats i kommunfullmäktige, men mitt huvuduppdrag är i riksdagen, säger han till Samtiden.

Maktbalansen i fullmäktige påverkas dock inte då kommunen styrs av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Kappor och kostymer
På sammanträdet behandlades ett ärende om sommarlovsberedskap mot tvångsäktenskap. Något som fick Socialdemokraterna att ta upp partibytet.

– Man märker verkligen att Patrick Reslow har tagit på sig SD kappan, sa Sedat Arif (S).

– Om det är någon som har tagit på sig kostym så tycker jag det är Sedat Arif som tagit på sig en riktig vänsterkostym i den här debatten, svarade Patrick Reslow.

Aktiv i talarstolen
Patrick deltog aktivt i debatterna från talarstolen och  menar att han nu visat att han tillhör Sverigedemokraterna.

– Jag har tydligt markerat min nya partitillhörighet och fått tillfälle att agera i debatten.

Ett kap för Sverigedemokraterna
Han verkar nöjd med sin nya partigrupp och säger att han känt ett starkt stöd och uppmuntran bland sina nya kollegor. Sverigedemokraternas kommunalråd Magnus Olsson verkar mer än nöjd med rekryteringen.

– Med tanke på Patricks erfarenhet och kompetens vill jag beskriva Patrick som ett kap för Sverigedemokraterna.

På frågan om vad partibytet innebär för Sverigedemokraternas relation med Moderaterna i Malmö stänger partiet inga dörrar.

– SD Malmö och självklart även Patrick är tydliga med att vi vill bibehålla ett gott förhållande med Moderaterna och stänger fortsatt inga dörrar, även gällande Socialdemokraterna. Lika tydligt vill SD inte bli involverade i det interna haveri som under många år pågått inom Malmös moderater, säger Magnus Olsson.