STÖLDLIGOR. Det stjäls för sex miljarder kronor från svenska butiker varje år.

– Bilden att stölderna i butik rör sig om ungdomar som stjäl en enstaka Snickers är felaktig. Det handlar i allt högre utsträckning om organiserad brottslighet där stölderna sker systematiskt med syftet att driva en kriminell verksamhet, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

På område efter område breder otrygghet och kriminalitet ut sig. Det visar även siffror från Svensk Handel som släpptes nyligen. Sedan 2013 har butiksstölder ökat med 30 procent. Majoriteten av stölderna utförs av kriminella som systematiskt stjäl från landets handlare.

Handlarna anser att en tredjedel av butiksstölderna utförs av personer som stjäl en eller ett fåtal varor för eget bruk. Resterande två tredjedelar av stölderna utförs av personer som stjäl regelbundet eller av organiserade ligor som opererar med handeln som brottsplats.

Kött, choklad och kaffe tillhör några av de vanligaste stöldvarorna i dagligvaruhandeln. Det är också i dagligvaruhandeln som det sker flest stöldbrott.

Organiserad brottslighet
Handlarna tvingas betala för grundtryggheten och lägger stora summor på att skydda butiken. Hela 44 procent av handlarna har det senaste året ökat investeringarna för att stärka butikens säkerhet. Mest pengar lägger man på att anlita väktare och ordningsvakter. I snitt lägger varje butik 191 000 kronor enbart på väktare och ordningsvakter.

Ica-handlare missmodig
Men det hjälper inte alltid med larm och övervakningskameror. Andreas Bylger, en Ica-handlare i Sätra i södra Stockholm har fått nog av den eskalerande brottsligheten.

– Staten har lämnat walkover. De bryr sig inte om Sätra centrum, säger  han.

Butikerna i Sätra centrum får utstå skadegörelse, misshandel och hot flera gånger i veckan. Andreas Bylger har försökt skydda sin butik genom att utrusta den med bland annat övervakningskameror och överfallslarm, men det hjälper inte när gängen vet att väktare och polis inte kommer.

Polisen kommer inte
Enligt Andreas vägrar väktarbolagen att rycka ut till Sätra, oavsett hur många väktare man är.

– Polisen kommer inte om de inte har minst två bilar. En del väktarbolag hävdar att det är för farligt att jobba här. Det är förfall rakt igenom och ingen tar ansvar.

Det blir allt svårare för honom att driva sin butik när butiken nästan dagligen utsätts för snatteri. Det är ett särskilt ungdomsgäng som härjar som har hotat och misshandlat personal. – Personalen vill inte jobba efter fem för att de är rädda, säger Andreas Bylger.

Eskalerat det senaste året
Problemen har enligt Bylger eskalerat det senaste året, när gängen flyttat till stadsdelen och insett att de kan härja fritt. Trots att de är kända av polis blir det ingenting av anmälningarna. En resursfråga enligt polisen.