FÖRSTA MAJ. Slöjbeklädda kvinnor var i år en helt ny grupp i Sveriges traditionella första majtåg. De kräver sin rätt till särregler med hänvisning till sin religion. På 1 majtågen i Sveriges tre största städer syntes stora grupper av muslimska kvinnor som öppet söker makt åt islamiska regler.

I vad som nästan ser ut att vara en kampanj, började det förra veckan med att den 23-åriga Aye Alhassani fick stort utrymme i media när hon nekades jobb av flygbolaget om hon inte tog av sig slöjan.

Några dagar senare uppmärksammade flera bloggar att kvinnan på sina sociala medier fanns med på bilder utan slöja. Bland annat visades ett klipp där hon slöjfri och otvunget rappar och umgås med det andra könet i en filminspelning, som var ett arbete för Södertörns högskola från 2014. Kvinnan stod med som “skådespelare” i filmens eftertext och hon uppges gått en medieutbildning där. Kvinnan svarade att bilderna var gamla och att hon sedan tre år beslutat att bära hijab.

Kvinnan sökte jobb på SAS, där hon innan skulle ha kunnat tagit reda på vilka regler som gäller beträffande slöja och uniform. Det finns även en dom från Europadomstolen som slår fast att arbetsgivare har rätt att förbjuda religiösa symboler på sina anställda. Ändå valde kvinnan att söka just till SAS, och att tacka nej till jobb istället för att ta av sig slöjan (är hon arbetssökande borde det leda till indraget bidrag). Kvinnan har anmält SAS för diskriminering.

Under första maj byggdes uppmärksamheten på med stor uppslutning av slöjprotester i Sveriges tre största städer.

I Göteborg sågs ett stort antal muslimska kvinnor med hijab, samt män och barn ropa slagord under sin vandring i första majtåget. ”Hands off my hijab” skanderade de bland annat. Se filmklipp nedan.

I Stockholm under första majtåget fanns också denna nya grupp med, slöjbeklädda kvinnor demonstrerade för rätten att bära slöja. ”My hijab = Not your business”, ”Min slöja, mitt val” och”Få sparken för sitt utseende = EU 2017″ var några av slagorden.

I Malmö protesterade närmare hundra kvinnor mot krav på att släppa slöjan, under paroller som ”rätten till våra kroppar”. De unga kvinnorna i slöja, hijab, hade i år anslutit sig till Vänsterpartiets tåg.

Lina Abuzarour var en av dem som samlat folk till slöjprotesten på bara några dagar.

– Vi är många som läser långa utbildningar, till lärare, tandtekniker och annat. Ska vi sedan inte få jobb för att vi bär slöja? Det man måste förstå är att detta inte bara handlar om religion utan om vår identitet, säger hon till Sydsvenskan.