MEGAMOSKÉN i MALMÖ. Skandinaviens största moské har nyligen invigts i Malmö, finansierad av gulfstaten Qatar. Det oroar Anders Olin, SD Malmö.
Närmaste tomtgranne är dessutom en kristen makedonsk församling.
– Det kan bli problem, sett till att Qatar har kopplingar till IS och vi har sett vad IS gör med kristna.

Qatar har pumpat in 30 miljoner kronor i bygget på 1791 kvadratmeter med plats för 2 000 personer. Anders Olin (SD) sitter i stadsbyggnadsnämnden i Malmö. Han uppger att det inte varit några diskussioner i kommunen om megamoskén, som är invigd men inte färdigbyggd. Det är svårt att stoppa den här typen av bygge.

– Alla får bygglov om de följer detaljplanen, säger han.

Moskéns andra tomtgranne är Malmös största begravningsplats, Östra kyrkogården.

– Det enda var att Liberalerna ville ha bekräftat att det inte blir böneutrop, eftersom Östra kyrkogården också ligger granne.

Skandinaviens största moské kommer givetvis att dra många besökare. Anders Olin tycker att det är problematiskt med stormoskén och dessutom att närmaste tomtgranne är en kristen ortodox makedonsk förening.

– Jag ser en problematik i det här, Qatar förespråkar sharialag och vi har sett vad IS har gjort med kristna, säger han.

Försöker stoppa
Eftersom byggloven alltid går igenom försöker Sverigedemokraterna istället att motverka moskébyggen genom att ta upp jämställdhetsperspektivet.

– Hur kommer lokalerna att användas, sett till kvinnor-män, pojkar-flickor? Varför är huvudingången bara för män, medan en liten bakdörr är för kvinnor?

De andra partierna blir tysta, enligt Anders Olin.

– De kan ju inget säga, vi vinner debatten varje gång. De skruvar på sig, går ut ur rummet.

Genus och hbtq
– S, MP och V har drivit jämställdhet nästan in absurdum, med genusperspektiv och hbtq-certifiering och samtidigt tycker de att det här är okej. Det är konstigt.

Anders Olin menar också att det inte borde vara självklart att kommunen skulle få sälja mark till ett ändamål där man inte lever upp till svenska normer om jämställdhet.

Men eftersom ingen annan säger nej har inte SD kunnat stoppa något moskébygge.

Se filmklippet med Frida Trollmyrs invigningstal här

Socialdemokrat talade på moskéinvigning
Socialdemokraten Frida Trollmyr (S) talade vid invigningen av megamoskén på Danska vägen, där många utländska gäster närvarade, bland annat departementschefen från Qatar. På bilder på Wakfs hemsida, föreningen som administrerar moskén i Sverige, syns inte en enda kvinna. Samtiden har frågat Frida Trollmyr hur det stämmer med Malmö stads och svenska värderingar om jämställdhet, hur Frida Trollmyr ser på att utländska diktaturer finansierar stormoskéer i Sverige samt vad det innebär för Malmö ifråga om problem med radikalisering. Men Frida Trollmyr uppger genom sekreteraren att hon inte har tid att svara.

Öppenhet
I sitt tal sa Frida Trollmyr att “Öppenhet är ert ledord men det är också Malmö stads ledord. Där ser jag att vi har ett samarbete framöver. Den här invigningen är ett perfekt exempel på dessa internationella möten som dagligen sker i vår stad.”

Anders Olin menar att det blir konstigt att tala om öppenhet.

– Vi vet inte alls vad som pågår innanför deras väggar, om de radikaliserar ungdomar. Vi vet att Qatar är positiva till IS och att radikalisering är ett stort problem. Flera som sitter flera häktade i Europa nu är från Malmö.

Inte ordet moské
Genomgående i sitt tal använder Frida Trollmyr ordet kulturcentra. Ordet moské nämns inte. “I många avseende är detta kulturcentrumet unikt men samtidigt är det ett av många mötesplatser som bidragit till den mångfald som gjort Malmö till den stad det faktiskt är idag. Vi malmöiter vet vad den mångfalden innebär och all dess styrka – det är det som har gjort Malmö till den stad det är idag.”

Anders Olin tycker att Frida Trollmyr försöker släta över.

– De försöker hela tiden ändra ordens betydelse. Men det går inte att sminka över vad det handlar om.

Moskén syns till vänster och den kristna makedonska församlingen till höger.