MALMÖ. Moskén Umm Al-Mu’minin Khadijah uppges numera vara Skandinaviens största. Den invigdes förra veckan av en departementschef från Qatar, som också har finansierat moskén. 30 miljoner kronor har Gulfstaten pumpat in i Malmö-moskén som har plats för 2000 personer.

I svensk media har det varit relativt tyst om att den största moskén i Skandinavien har öppnat i Malmö. Däremot har flera utländska medier och bloggar rapporterat. En synpunkt är det märkliga i att det är just i Sverige som denna mega-moské etableras, landet som är ett av det minst religiösa och mest ateistiska landet i hela västvärlden. Man påpekar också att spänningar mellan sunni och shiamuslimer har lett till flera fall av misstänkt mordbrand och ökad bevakning av landets största moskéer.

Moskén Umm Al-Mu’minin Khadijah är 1 791 kvadratmeter stor och rymmer 2000 personer och har kostat Qatars regering över tre miljoner euro att bygga, enligt Qatars nyhetsagentur QNA. Khalid Shaheen Al Ghanim, departementschef vid Ministry of Awqaf and Islamic Affairs, invigde moskén i Malmö. Vid öppningsceremonin närvarade även representater för lokala svenska myndigheter, representanter för islamiska institutioner i Sverige och Danmark, liksom ett antal affärsmän, uppger man.

Mångårigt projekt
Enligt nyhetsagenturen har Qatar finansierat moskén under överinsyn av departementet Ministry of Awqaf and Islamic Affairs och i samarbete med Wakf of Scandinavia i Malmö, som är lokalt ansvarigt. På Wakfs hemsida kan man läsa att man är ett “kulturellt och religiöst samfund som förenar det muslimska samfundet i Skandinavien”. Wakf är “självständigt och politiskt obundet” och “följer Ahl Al-sunnah waljamaah uppfattning både i tron och i Sharia bestämmelserna”. På hemsidan framgår att moskéns utvidgning har varit en mångårig plan.

Stöder IS
Qatar styrs i stort genom sharialag och har enligt Breitbart anklagats av källor i USA för att finansiera radikal islamisk terrorism. Enligt Wikileaks (2016) har den tidigare demokratiska presidentkandidaten Hilary Clinton publicerat ett email 2014 där hon säger att ”Vi måste använda våra diplomatiska och mer traditionella säkerhetstjänst-tillgångar för att sätta press på regeringarna i Qatar och Saudiarabien, vilka tillför hemlig finansiell och logistisk support till (Islamiska staten) och andra radikala Sunnigrupper i området”.

Minskad integration
I flera andra europeiska länder har man uppmärksammat faran i att låta utländska stater finansiera moskéer. Detta gäller särskilt salafistiska som är en strikt bokstavstrogen islam, vilket denna moské uppges tillhöra. I Frankrike har etablerandet av salafistiska moskéer i förslummade förorter lett till mer radikalisering och minskad integration. I Tyskland ses gulfstaternas religiösa inflytande som ett stort problem.

Malmö har redan stora problem med kriminalitet, parallellsamhällen och radikalisering. Samtiden har sökt kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i Malmö för en kommentar angående moskén och vad den innebär för Malmö, men har ännu inte fått något svar.

Läs mer på christianpost