NÄTHAT. TV4-journalisten Christoffer Erikssons våldsbejakande tweets efter attacken mot Jimmie Åkessons hem har rört om. Det talas om dubbla måttstockar. Bonnierkoncernen kan hänga ut så kallade näthatare på sina förstasidor. Men inte om man är journalist på samma stora mediekoncern. 

Bonnierkoncernen äger både Expressen och TV4. Expressen gjorde en kampanj 2013 mot medborgare som uttryckt sig invandringskritiskt, där bland annat pensionären Jim Olsson på falska grunder hängdes ut på förstasidan som näthatare. Det ledde senare till en rättegång i ett tryckfrihetsmål, som Expressen vann. Detta trots att det framkom att Jim Olsson hade tillskrivits två citat han aldrig skrivit samt att ett tredje citat var förvanskat. Man såg då inget fel med att hänga ut en vanlig medborgare och kallade det en seger.

Attack mot Åkessons hem
Bakgrunden till näthatet från TV4-journalisten Christoffer Eriksson är attacken mot Jimmie Åkessons hem av okända gärningsmän under natten till onsdag. Åkessons sambo Louise Erixon och parets gemensamma son Nils, tre år gammal, befann sig i huset. Angriparna kastade ägg på huset och bilen, smällde raketer, bankade på dörrar och fönster och försökte ta sig in. I brevlådan hade förövarna lagt flaskor med någon slags vätska som polisen tog med sig, enligt SVT Nyheter. Ärendet tas på stort allvar och Säpo leder polisens utredning.

Talk shit get shot
Många tog avstånd från våldet och hotet, men TV4s sportjournalist Christoffer Eriksson skrev på twitter att Åkesson får skylla sig själv och använde uttrycket ”Talk shit, get shot” och att SD är ”bugg i systemet som ska rättas till” (läs hela tweeten längst ner i artikeln).

Blockerat TV4
SDs presschef Henrik Vinges reagerade med att blockera TV4.

– Till dess saken är utredd och jag förstår att TV4 ser lika allvarligt på detta som vi gör kommer jag naturligtvis inte att släppa fram deras journalister till Jimmie Åkesson. Det vore närmast stötande, säger Henrik Vinge i en kommentar.

Tobias Rosvall sportchef på TV4-gruppen skrev att medarbetaren uttryckt ”en rad mycket olämpliga formuleringar, som bland annat kan uppfattas legitimera politiskt våld”, att det är ”oacceptabelt, och något vi tar kraftfullt avstånd ifrån” samt att man har pratat med personen i fråga som är ”djupt ångerfull, inser det olämpliga och allvarliga i vad han uttryckt, och ber om ursäkt till alla inblandade. Vi kommer nu att diskutera detta vidare internt”.

TV4 håller alltså medarbetaren bakom ryggen, hans namn nämns inte i ursäkten och saken ska uppenbarligen hanteras bakom stängda dörrar. Det tar sajten Ledarsidorna upp som problematiskt och ”sätter en hel mediekoncerns publicistiska trovärdighet på spel”. Det är samma koncern, Bonniers, som hänger ut ”näthatare” med namn och bild på förstasidan och som i det här fallet med sin egen medarbetare istället tystar ner.

Attacker mot demokratiska möten
Valrörelsen 2014 kantades av att i princip alla Jimmie Åkessons valmöten stördes av aggressiva högljudda ”motdemonstranter”. Det innebar allvarliga störningar mot mötesfriheten då åhörarna många gånger inte ens kunde höra vad partiledaren sa. I våras fortsatte våldsamma angrepp på Sverigedemokraternas möten. I Umeå tvingades ett möte ställas in, när demonstranter var våldsamma, fick bäras ut ur lokalen och en tog stryptag på en polis. I Eskilstuna fick polisen hålla undan demonstranter med hundar för att de inte skulle storma byggnaden.

Om vi inte vill se en eskalering av politiskt våld inför valåret är det dags att agera bestämt och med samma måttstock för alla.

Tweeten som TV4s sportjournalist Christoffer Eriksson skrev: