FRANKRIKE. Nationella fronten överger kraven både på att lämna EU och på att återinföra francen istället för euron. Partiet tror att EU-frågan avgjorde att väljarna svek då det tog bort fokus på kärnfrågorna om lag och ordning, migration och krocken med islam.

Eftervalsdebatten har varit tung för högerpartiet Nationella fronten sedan ledaren Marine Le Pen förlorade mot Emmanuel Macron i franska presidentvalet andra omgång för några veckor sedan. Bernard Monot, ekonomisk chefsstateg för Nationella fronten har nu gått ut med att man inte längre kräver någon Frexit, eftersom det franska folket har gjort klart att man inte vill det.

– Det blir ingen Frexit. Vi har tagit till oss vad det franska folket vill, säger chefsekonomen Bernard Monot till The Telegraph. Han uppger att han fortfarande tror att ett euro-utträde är genomförbart, men att det inte tjänar något till att envist fortsätta insistera. Från och med nu ska man koncentrera sig på omförhandla avtal med EU för att få mer nationell kontroll över budget och bankregleringar.

Distraherat väljarna
Att lämna euron var en av Marine Le Pens mest framträdande vallöften de sista veckorna i valspurten. En högriskstrategi som enligt analyser har stått partiet dyrt. Flera seniorer inom partiet har sagt att euro-vallöftena har distraherat väljarna från kärnbudskapet på lag och ordning, immigration och krocken med islam.

Enligt The Local France splittrar EU-frågan partiet och att det är oklart om det nu är nationella Frontens officiella politik. Marine Le Pen som försöker vinna en plats i parlamentsvalet nästa månad har medgett att hennes motstånd till euron har spelat en stor roll i förlusten mot EU-vänliga Emmanuel Macron.

Falla samman utan Frankrike
Att omförhandla Frankrikes EU-medlemskap och avsluta det om hon inte fick ut vad hon ville var en nyckelkrav i Le Pens kampanj, vid sidan av lag och ordning, migration och islam. Men vid andra omgången menar analyser att hon sände ut motsägelsefulla signaler om hon verkligen ville ha en Frexit och ett slut på Frankrikes användning av euron. Många experter har sagt att om Frankrike drar sig ur eurosamarbetet kunde hela blocket falla samman.

Efter parlamentsvalen nästa månad tänker Nationella fronten hålla ett forum  för att staka ut en helt ny politik.