”Hjälp mig”, skriver statsvetaren Marcus Oscarsson på Facebook. Han har tröttnat på alla vidriga kommentarer om partiledarna som forsar in i sociala medier dagligen.

– Det är fruktansvärt! Oscarsson skriver i ett Facebook-inlägg att personangrepp, hån, hot och grova sexuella kommentarer dyker upp så fort han nämner partiledare på sin egen Facebook-sida. Han visar också att stora nyhetsmediers Facebook-konton översvämmas av hatfyllda kommentarer.

– För mig är det absolut oacceptabelt. Det riskerar att förstöra många barns och även vuxnas framtid. Det vägrar jag gå med på. Vi behöver göra allt för att motverka detta, skriver Oscarsson.

– Skriver jag en text kl 17 så får jag sen ta bort hemska kommentarer resten av dagen. Och dagen därpå. Och nästa dag igen, pga kommentarer om att Annie (C) är en sjuk häxa, Jonas (V) bör fänglas i Sibrien, Jan (L) är en lögnaktig idiot, Anna (M) en sjuk galning, Ebba (KD) en ful subba, Gustav (MP) islamist mm. Och det finns mycket värre om våld, sex och hot. Stefan (S) och Jimmie (SD) är hårt drabbade. Det skrivs så gräsliga saker om dem och deras sympatisörer att man mår illa. På 5 min kan 100 kommentarer strömma in.

Oscarsson efterlyser säkrare inloggning, motsvarande bank-id, så att människor inte kan vara anonyma på Facebook och Twitter. Men konstaterar att dessa aktörer ”inte tar sitt ansvar för fem öre”.

Själv kommer han nu att stoppa den omedelbara publiceringen av läsarkommentarer och istället förhandsgranska dem. Indirekt uppmanar han också andra att göra detsamma. Han hoppas att yttrandefrihet kan gå hand i hand med att motverka hot, otäcka personangrepp, grova hån och lögner som förstör samhällsdebatten. Det handlar även om vår demokrati.

– Jag tror att jättemånga där ute känner som jag. Ett godare Sverige där våra barns framtid, även våra vuxna och vår demokrati är värt att försvara, avslutar Oscarsson.

Medier har tidigare uppmärksammat att kvinnliga programledare drabbas. Men Marcus Oscarsson påpekar att hatet på nätet slår åt alla håll.