ITALIEN. Det finns uppgifter på att NGOs hjälper till och uppmanar till massinvandring. Detta genom att erbjuda en slags taxibåtservice för de överfulla båtarna med migranter som lämnar Libyens kust.

Italienska parlamentet har beslutat att polisen ska följa efter NGOs båtar för att utreda människohandel och säkra bevis.

Välgörenhetsorganisationer, NGOs, misstänks för att arbeta aktivt för massinvandring, enligt en rapport. Smugglarna bara behöver ta sig utanför Libyens vatten. En tredjedel av alla räddningsaktioner har gjorts av NGOs. På tisdagen beslutade därför italienska parlamentet att polis ska följa efter välgörenhetsbåtarna för att utreda människohandel och säkra bevis redan ute till havs.

Det italienska parlamentet rekommenderade även att ett system för att registrera NGOs införs. Man vill även ha kontroll över finansieringen till organisationerna. Det finns nämligen misstankar om att vissa NGO-båtar kan vara finansierade av människosmugglarna själva för att göra deras jobb – att få in de mestadels afrikanska migranterna in i Europa i utbyte mot betalning.

Kritik från NGOs
Välgörenhetsorganisationerna kritiserar beslutet.

– Vi har ett humanitärt ansvar och vi vill bibehålla en tydlig skillnad mellan oss och militär eller polis. Det är avgörande för vår självständighet, uppger organisationen SOS Mediterranee, enligt italienska The Local.

En mildare kritik är att välgörenhetsorganisationerna skapar en ”pull-effekt” av att deras aktiviteter minskar risken att drunkna vid överresan. Hittills i år har 1229 människor drunknat.

Hälften sökte aldrig asyl
Enligt FNs flyktingkommissariat UNHCR korsade 181,436 migranter Medelhavet och ankom till Italien 2016, vilket var ett rekordhögt antal. Av dessa fick 4 808 asyl, vilket motsvarar 2,65 procent. Övriga bedöms alltså inte vara flyktingar utan människor som söker ett bättre liv i ett västland.

Uppgifter visar också att hela hälften av migranterna aldrig sökte asyl utan har bara försvunnit in i Europa oidentifierade. Italien har bara lyckats utvisa 5000 personer. De övriga drygt 175 000 har stannat kvar i Italien illegalt eller fortsatt att resa till andra europeiska länder. Även om 2016 var ett rekordår beträffande antalet migranter, skedde en ytterligare ökning med 30 procent det första kvartalet 2017, uppger 24nyt.dk.

Processa mot regeringen
Partiet Lega Nords ledare Matteo Salvini, har sagt att han ska driva en process mot regeringen och ansvariga chefer för marinen och kustbevakningen för att de har arbetat för illegal invandring in till Italien.

– Det är nu uppenbart att illegal invandring är organiserad och finansierad och av den anledningen har vi beslutat att driva en process mot regeringen, säger han enligt Breitbart.