TERROR. Den aktuella dödssiffran från attacken mot Ariana Grandekonserten i Manchester i England är nu uppe i 22. På eftermiddagen tog terrororganisationen Islamiska Staten på sig dådet. Via sitt mediaorgan Amaq säger IS att man har lyckats döda 30 stycken och skada 70.

När de många unga besökarna började strömma ut från konsertlokalen vid 22.30 under gårdagskvällen detonerade en sprängladdning som dödade 22 personer och skadade över ett 50-tal. Brittiska polisen har redan från början arbetat utifrån att det var ett terrordåd och under dagen bekräftade man det i en presskonferens.

– Detta är det mest fasansfulla som har hänt här i Manchester, säger polismannen som bekräftar att gärningsmannen själv dog i attentatet.

– Han hade med sin någon slags improviserad sprängmedel som detonerade.

Det som återstår att ta reda på är om det var en ensam gärningsman eller om han var del i ett terroristnätverk, enligt polisen. Polismannen bekräftar även att det finns barn bland de 22 dödsoffren. Officiellt identifierade är en åttaårig och en 18-årig flicka. Bland den amerikanska stjärnan Ariana Grandes fans fanns många unga kvinnor och flickor.

Islamiska staten utlovar fler dåd
Under dagen kom uttalande från Islamiska staten att man tar på sig attacken, uppger flera källor. IS skriver att “med Allahs hjälp” har en av kalifatets soldater lyckats placera sprängmedel mitt i en samling i Manchester. Som en hämnd åt Allahs religion och ett svar på deras överträdelser mot muslimernas land. Konsertarenan kallas skamfull. IS utlovar även fler dåd, som kommer att vara “mer allvarliga för korsets tillbedjare”.

Kondoleanser har strömmat in från hela världen över attacken. Premiärminister Theresa May har ställt in sin valkampanj inför det brittiska valet med anledning av terrordådet.

Oro i Manchester vid galleria
Ett shoppingcenter i centrala Manchester fick evakueras tidigare under dagen.I samband med evakueringen rusade människor i panik från gallerian och det talades om höga smällar. Polisen bekräftar att en man har gripits vid köpcentret men att gripandet inte tros ha någon koppling till nattens attack. Något senare öppnade gallerian igen.