
’Frankrike kommer att ledas av en kvinna’
Av Redaktionen
4 maj 2017
I Frankrike hölls en ur flera avseenden historisk valdebatt igår kväll när Marine Le Pen och Emmanuel Macron möttes inför söndagens presidentval.
Det första man bör ha i minnet är att inget av de två statsbärande partierna som turats om att styra den femte republiken, socialisterna och borgerliga republikaner, nådde andra och avgörande valomgången. Det är som om varken M eller S var stora nog att göra anspråk på statsministerposten i Sverige.
Franska valet är historiskt redan nu.
Det är också första gången en kvinna är en av huvudkandidaterna i kampen om franska presidentposten. Det nämns aldrig i medierna, eftersom kvinnan denna gång inte accepteras av vänstern. Visst är det lustigt att den politiker som har ”fel” åsikt slutar vara kvinnan som kan krossa glastak…
De flesta bedömare är också överens om att detta var den hetaste och fulaste presidentvalsdebatt landet upplevt. Tidigare har kandidater tävlat om att framstå som mest presidentlik och försökt lyfta sig över konflikter och framstå som samlande namn. Icke så denna gång. De båda kombattanterna attackerade varandra från första sekund, till sista. Anklagelserna om lögner haglade och Macron kastade epitet efter Le Pen som svarade med att säga att han inte är redo att leda landet.
En intensiv och het debatt där båda deltagarna talar i mun på varandra och inte följer programledarnas uppmaningar kan vara underhållande. Men jag hade föredragit om de mer talat om sin egen politik, än smutskasta motståndaren.
I denna gren vann Marine Le Pen eftersom hon gång på gång men med skiftande retorik anklagade Macron att representera de välbeställda, etablissemangen och mer av den politik som nuvarande president Hollande står för. Hon lyckades med det som förmodligen var hennes viktigaste mål: framställa sig som utmanaren av makten, medan Macron representerar den.
Också när det gäller kritik av EU och förlust av franskt självbestämmande fick Le Pen in ett antal fullträffar. En som nästan golvade Macron var när hon sa, ”Frankrike kommer ledas av en kvinna – antingen Le Pen eller Angela Merkel”. Med det fick hon sagt att Macron sitter i Tysklands knä snarare än företräder Frankrike. Det var också hennes enda referens till att hon själv är kvinna.
När det kommer till sakfrågor attackerade Macron sin motståndare för att inte presentera sakpolitik. Nu var han själv inte särskilt duktig på det, men eftersom det är Le Pen som utmanar etablissemangens nuvarande politik, betraktar nog många väljare det som att hon har större bevisbörda om vad hon vill ändra, än Macron som kommer att köra på i gamla hjulspår.
Le Pen angrep sin motståndare från vänster i den ekonomiska politiken. Hon lovade en pensionsålder på 60 år, medan Macron påpekade att när livslängden ökar blir det svårt att sänka pensionsåldern (utan att ange någon specifik pensionsålder). Le Pen vill underlätta för franska företag så att de kan anställa. Hur det ska gå till, återstår dock att svara på. Hon talar om protektionism, men Frankrike behöver handla med utlandet som alla andra industrialiserade länder.
Men det viktiga för Le Pen är att framstå som utmanare av Bryssel och EU-byråkratin. De konkreta åtgärderna är en kommande fråga. Och hon påpekade att Storbritannien med Brexit väljer en egen väg. Det kan Frankrike också. Dessutom skulle Le Pen som president kunna förhandla med Storbritanniens premiärminister Theresa May och öppna en ny och mäktig konfrontation mot Bryssel-teknokraterna. I denna fråga står Macron på Bryssels (och Tysklands) sida. Något som många franska väljare ser som något negativt.
Vem vann då debatten? Jag anser att Marine Le Pen fick skapa bilden av sig själv som förnyaren, som utmanaren av den misslyckade politik som förts av nuvarande president. Macron framstod som försvarare av det rådande, av makteliterna.
Samtidigt lyckades hon inte slå ”knock out” på honom, något som hon hade behövt göra för att säkert ta in det stora försprång som Macron har på henne (60-40 procent). Förr hade det ansetts vara en ointaglig ledning, men vem vet vad som kan hända nu?