MANCHESTER. Megastjärnan Ariane Grandes konsert var bland annat menat att manifestera och fira kvinnlig kraft – ”female empowerment”. Bland många av offren fanns just unga brittiska kvinnor och flickor. Det finns nu flera som menar att det kan ha varit ett medvetet mål för terroristen.

– Det är väl känt att kvinnofientlighet är djupt rotat i radikal islams världsbild, säger Shashank Joshi, en senior forskare vid en Londonbaserad tankesmedja, Royal United Services Institute, till Washington Post.

Om det stämmer att Islamiska staten står bakom attacken, kan det mycket väl vara medvetet att välja kvinnor som måltavlor, skriver Washington Post. Islamiska staten skrev i sin kommuniké  där de tog på sig dådet att konserten var ”shameless”, skamlös.

Megastjärnan Ariane Grande, 23, har profilerat sig som en egen-stylad ”farlig kvinna”, berömd för sångtexter som lyfter fram kvinnlig kraft och makt, samt för ett scenspråk där den kvinnliga kroppen framhävs, ofta i avklädda scenkläder.

Dangerous woman är en av sångerskan mest populära hits med textrader som Jag behöver inte tillstånd och Tog mitt beslut för att testa mina gränser.

Kvinnofientlighet
Shashank Joshi hänvisar till islams skrifter.

– Går man tillbaka till tidiga islamiska dokument är kvinnofientlighet och kulturell fientlighet ofta två sidor av samma mynt.

Dessutom tillägger han:

– Det finns ett samband mellan ett riktat mål på en konsert som denna och slaveriet av unga flickor i norra Irak.

Attack på kvinnor
Många av de tusentals kvinnor som samlades på tisdagskvällen på det centrala torget i Manchester såg det på samma sätt, enligt Washington Post.

– Attacken på konserten var en attack på kvinnor. Den attackerar frihet. Det gör folk rädda för att samlas i stora grupper, sa några kvinnor.

Flera menar att just Ariana Grande-konserten var ett specifikt valt mål. Men den specifika friheten och oberoendet som var Ariana Grandes budskap till den unga och huvudsakligen kvinnliga publiken stals ifrån dem, sa de. I attacken som ser ut att ha utnyttjat deras glädje och ungdomliga hängivenhet för sin favoritidol.