Fram till 2016 hade det socialdemokratiska partiet, PD, en tydlig ledning i opinionen som Italiens största. Men sedan kom det EU-kritiska uppstickarpartiet Femstjärnerörelsen ikapp och har nu gått om regeringspartiet.

I ny mätning från EMG ökar Femstjärnerörelsen sin ledning. Det gör partiet till det största anti-etablissemangspartiet i Europa. Partiet ingår i samma partigrupp som Sverigedemokraterna i Europaparlamentet.

Italien går till parlamentsval senast i maj 2018. Då kan Femstjärnerörelsen som första anti-etablissemangsparti i Europa bilda regering. Eurozonens tredje största ekonomi skulle då få en Europaskeptisk regering.

Opinionsmätning EMG maj (jmf m val-2013)
Femstjärnerörelsen: 30 procent (+5)
Progressiva Demokrater: 28 procent (+3)
Forza Italia: 13 procent (-8)
Lega Nord: 13 procent (+9)
Italienskt broderskap: 4 procent (+2)
Vänsterpartiet: 2 procent (-)