Av dokument som läckt framgår att EU-kommissionen vill tvinga Sverige att införa euron inom åtta år. Detta krav har dykt upp inför förhandlingarna om Storbritanniens utträde. Länder som vill vara kvar i EU ska avkrävas inträde i eurozonen senast 2025.

Detta förslag väntas ingå i det ”reflektionspapper” om eurozonens framtid som kommissionen ska lägga fram nästa vecka, skriver tyska tidningen FAZ enligt TT.

Den tyska tidningen har fått uppgifterna från läckta dokument. Enligt dessa diskuterade EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici och eurokommissionären Valdis Dombrovskis frågan med en rad EU-parlamentsledamöter i Strasbourg i förra veckan.

Moscovici och Dombrovskis vill tillsammans med införande av euro i hela EU också upprätta en eurobudget med egna inkomstkällor, alltså nya EU-skatter direkt från medborgare och företag. EU-parlamentets inflytande över valutaunionen ska därmed kunna öka, skriver FAZ, som hävdar att man har tillgång till icke offentliggjorda protokoll från mötet i Strasbourg.

Utöver Sverige, står Danmark, Polen, Tjeckien, Ungern, Kroatien, Rumänien och Bulgarien utanför eurozonen, men är medlemmar i EU.