Vi närmar oss ett avgörande. Ska alliansen upplösas genom att C och L blir Stefan Löfvens knähundar? Det tycks vara Dagens Nyheters linje, sedan man publicerat ny opinionsmätning från Ipsos.

ledarplats vill Dagens Nyheter se en regering där Miljöpartiet (som åker ur riksdagen) ersätts med Centerpartiet och Liberalerna.

”Vad som återstår är alltså mer av blocköverskridande samarbete (…) De borgerliga partierna är rädda för att tappa initiativet till en socialdemokrati som skapar monopol på makten. Är det så säkert? Gamla sanningar kommer att behöva omprövas. Väljarnas preferenser har skiftat.”

Nu när DN förespråkar att Annie Lööf sätter sig i katapultstolen för ”vice statsminister” efter Åsa Romson (MP) och Isabella Lövin (MP), är det hög tid att Annie Lööf talar om vilken regering hon kommer att stödja om valresultatet 2018 blir det som opinionsmätningarna indikerar.

Kommer Annie Lööf att låta Socialdemokratin fortsätta regera? Eller kommer hon att stödja en borgerlig regering som förhandlar med Sverigedemokraterna?

Några andra val har hon inte. Och hon måste svara! Det är oacceptabelt att ett riksdagsparti inte deklarerar hur man kommer att rösta i regeringsfrågan. Dagdrömmar om egen majoritet för alliansen duger inte. Vi behöver vuxna svar. Ansvarsfulla svar.

Det finns ingenting som säger att de tre blockens maktförhållande skulle ändras i valet 2018. Ingen kommer att få egen majoritet, varför två block måste komma till någon sorts uppgörelse för att en regering ska kunna bildas.

Ipsos majmätning visar att Miljöpartiet skulle åka ur riksdagen om det varit val nu. Så här ser resultatet i opinionsmätningen ut, tillsammans med Samtidens beräkning av antal riksdagsmandat.

Ipsos (maj 2017)

Moderaterna: 15 procent, vilket skulle ge cirka 56 mandat i riksdagen
Centerpartiet: 13 procent, vilket skulle ge cirka 49 mandat i riksdagen
Liberalerna: 7 procent, vilket skulle ge cirka 26 mandat i riksdagen
Kristdemokraterna: 4 procent, vilket skulle ge cirka 16 mandat i riksdagen
Alliansen: 39 procent, vilket skulle ge cirka 147 mandat i riksdagen

Sverigedemokraterna: 19 procent, vilket skulle ge cirka 71 mandat i riksdagen

Socialdemokraterna: 26 procent, vilket skulle ge cirka 97 mandat i riksdagen
Vänsterpartiet 9 procent, vilket skulle ge cirka 34 mandat i riksdagen
Rödgröna: 35 procent, vilket skulle ge cirka 131 mandat i riksdagen

(Miljöpartiet: 3 procent, inga riksdagsmandat)