Gårdagskvällens partiledardebatt gav ett tydligt svar: de borgerliga trivs i opposition och vill för allt i världen inte ha makten. Man kan undra vad de har i politiken att göra om de bara vill sitta på läktaren och kommentera.

Allra tydligast blev det under duellen mellan Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD) när de avhandlade kriminalpolitik. Lööf listade en mängd åtgärder, men när Åkesson kontrade med att hon bara kan genomföra detta genom att samtala med Sverigedemokraterna, backade hon. För Lööf är det politiska spelet om vem som talar med vem viktigare än att få bukt med kriminaliteten och otryggheten.

Ett annat område där partiledarna var tydliga gällde klokheten i att avskaffa ID-kontrollerna för bussar, tåg och färjor över Öresund. Anna Kinberg Batra (M) menade att det är att släppa kontrollen, vilket Ebba Busch Thor (KD) instämde i. Jimmie Åkesson var hårdare och menade att regeringen agerat ”direkt ansvarslöst”. Här uppvisade Alliansen splittring eftersom Annie Lööf välkomnade regeringens beslut.

Om de borgerliga ville stärka tilltron till att det finns en allians, misslyckades man kapitalt. Partiledardebatten bekräftade sprickorna. Dessutom visar man en historisk passivitet genom att inte vilja ta regeringsmakten, även om den är serverad på silverfat.

Därmed blir angreppen mot den rödgröna politiken ihålig. Om de rödgröna gör ett dåligt jobb, varför tar inte de borgerliga makten? De kan ta över när som helst. Stödet finns i riksdagen.

Men hellre gömmer man sig på politikens åhörarläktare.

Den retoriska nivån i svensk politik är inte den högsta just nu. Man ska i och för sig uppmuntra dem som försöker, men dessa två exempel bör man dock avråda andra från att upprepa.

– Det är fler som varit i rymden, Stefan Löfven, än som har ett trainee-jobb, sa Annie Lööf.

Jan Björklund (L) tog till Bibeln och påpekade att Jesus kunde mätta tusentals med bara några bröd och fiskar.
– Men Stefan Löfven, du är ju inte Jesus.

Tyvärr har partiledardebatterna blivit en rutin där deltagarna gör allt för att riskminimera. Det gör debatterna tråkiga och förutsägbara. Men de visar ändå på stämningsläget mellan partierna. I den meningen är de en sorts temperaturmätare. Men plågsamma sådana.

*

Fotnot – Några citat ur Twitterflödet:

Jimmie Åkesson har en poäng när han pressar Annie Lööf om en stark Alliansregering: Hur ska du få majoritet för er politik utan oss?
Margit Silberstein, SVT

”Hur ska du byta ut Stefan Löfven om du inte vill prata med mig. Den frågan måste du svara på?!” säger Jimmie Åkesson till Annie Lööf.
Niklas Svensson, Expressen

Annie Lööf brinner för att det ska vara förbjudet att vara kriminell i Sverige.
Viktor Barth-Kron, DN