MANCHESTER TERROR. Brittiska folket kräver handling istället för ord. Det menar förre UKIP-ledaren Nigel Farage och konservative författaren Mark Steyn. Steyn menar även att brittiska ledare lurar folket genom sitt språkbruk.

Sju personer är hittills gripna för Manchester-dådet. Bombmannen Salman Abedi som själv dog i dådet i Manchester Arena i måndags var sannolikt del av en terroristcell som kan slå till igen. Abedi kopplas till en IS-cell som var aktiv i staden och kände den inflytelserika IS-rekryteraren Raphael Hostey. Abedi och Hostey ska ha rört sig i samma kretsar och bett i samma moské. Gripanden har skett i Libyen av Salman Abedis far och bror. Brodern tros ha planerat attentat. Minst 16 personer bara från Manchester har rest på terrorresa till IS i Syrien. Trots att Salman Abedi hade vuxit upp i Storbritannien blev han ändå radikaliserad.

Nu höjs röster om att inte bara fördöma, byta facebookprofil och be tillsammans utan tvinga ansvariga politiker att agera. På Tucker Carlson show, TV-kanalen Fox News, diskuterade Nigel Farage och Mark Steyn att ingenting görs.

– Det finns 3 500 misstänkta terrorister i Storbritannien, och cirka 850 har åkt på terrorresa. Dessa har stridit för drottningens fiender – det är definition på förräderi. Åtala allihop för landsförräderi, säger Mark Steyn.

Det kostar att sätta dem i fängelse, men övervakning kostar mer. Enligt uppgifter från Tyskland krävs det 60 personer att övervaka varje misstänkt terrorist, menar Mark Steyn. Man konstaterar också att Storbritannien inte är värst, i Belgien uppges det finnas 18 000 misstänkta terrorister. Europa har enorma problem.

Folk vill ha handling
Nigel Farage anser att det minsta som måste göras är att ta passen ifrån återvändande terrorister. Helst när de kommer tillbaka, så att de inte kommer in igen.

– Regeringens främsta uppgift är att skydda sina medborgare och landets integritet, säger Nigel Farage.

Han nämnde även Rotherham-skandalen.

– Vi har tillåtit de massvåldtäkter och övergrepp av tusentals minderåriga och tillåtit alla dessa jihadister att åka och bli mer radikaliserade och brutaliserade, av politisk korrekthet, för rädsla av att kallas rasister.

– Våra ledare vågar inte ens säga ordet islamisk terrorism. Folk är arga och upprörda och behöver ha handling nu.

Specifikt problem
Mark Steyn dundrar mot hur ledare framställer terrorattacken. Premiärminister Theresa May, borgmästaren och ansvarige polischef, och andra, använder ett undvikande politiskt korrekt språkbruk som villar bort vad det handlar om.

– De säger ”extremism” och att det inte är mer sannolikt att muslimser begår den här typen av attentat än vita människor. Men det finns ju ett specifikt problem.

– De uppmanar folk att leva med den officiella lögnen, oavsett vad de ser framför sina egna ögon. Det är ondskefullt, säger Mark Steyn.