BOSTADSBRISTEN. Lunds kommun planerar att köpa bostadsrätter för 75 miljoner kronor till nyanlända. Samtidigt är bostadsmarknaden stängd för de unga och priserna skenar.

– Folk är rasande för det här med bostadsrätterna, säger Hans-Olof Andersson, SD Lund.

De styrande i Lunds kommun, S och MP, vill driva igenom dyra inköp av bostadsrätter som i huvudsak ska gå till nyanlända. Ett beslut är redan fattat, det blir tre lägenheter i Veberöd under 2018 för drygt 4 miljoner kronor. För de kommande tre åren är 75 miljoner kronor en beräknad investering, 25 miljoner per år. Sverigedemokraterna i Lund är starkt emot, men som det ser ut är det bara Liberalerna som är tveksamma av de andra partierna.

– Folk är luttrade och klagar inte mycket längre, men när det gäller de här bostadsrätterna hör folk av sig. De är rasande, säger Hans-Olof Andersson (SD) som sitter i kommunfullmäktige.

Kommunen köper bostadsrätter till nyanlända samtidigt som det inte går att få tag i en bostad alls för unga.

– Bostadsmarknaden är nästan omöjlig. Det går inte att få lägenheter, säger Hans-Olof Andersson.

Infarkt i systemet
Priserna på bostadsrätter skenar.

– En etta som inte ens ligger i centrum kan kosta över 1,6 miljoner. Vi börjar närma oss Stockholmspriser.

Unga kan inte heller låna pengar eftersom de studerar eller är arbetslösa. Banken vill ha insats på flera hundra tusen, vilket ofta är en omöjlighet.

– Det är en infarkt i systemet.

Besittningsrätt
Hans-Olof Andersson är också oroad över besittningsrätten för de planerade lägenhetsinköpen.

– Det är oklart om den kan bortförhandlas eller inte. I Malmö har de missat det, vilket gör att de som flyttat in bor subventionerat på livstid, utöver att kommunen har köpt lägenheterna till dem.

Betala lånet
Han menar också att ränta och amorteringar på bostadsrätten borde vara en kostnad som läggs på månadsavgiften för den som bor där. Som det är idag betalar skattebetalarna detta.

– Det är ett skattetekniskt fel, för alla måste ju skatta för förmåner.

Modulhus byggas
Utöver bostadrättsinköp ska modulhus byggas.

– Det kommer nya beslut om modulhus var och varannan dag. Det är en fruktansvärt dålig ekonomi i det här, säger Hans-Olof Andersson.

Modulhusen är enkla baracker. De får tillfälligt bygglov och man räknar inte med längre livslängd än 15 år. Efter det har de inget värde.

Lever i en illusion

Hans-Olof Andersson menar att Lunds kommun psykologiskt lever kvar i en självbild av att vara en idyll. Men att det snabbt håller på att ändras.

Lund, som har en befolkning på 120 000, har tidigare tagit emot få nyanlända, runt 125-150 per år, vilket är mycket färre än många andra kommuner av den storleken. Takten ökar nu markant. Tjänstemännen har en prognos på 1 100 personer i år.

– Vi befinner oss nu i krackeleringsfasen. Med den här takten på invandringen är vi på väg in i det mångkulturella projektets haveri, med ökande bränder och kriminalitet. Lund kommer att bli som Malmö om vi inte stoppar det här.

Beslut och debatt om bostadsrätterna för 75 miljoner kronor sker i mitten av juni på kommunfullmäktige.

– Det kommer bli opinionsbildning om det här, säger Hans-Olof Andersson.