ANALYS. Liberalerna regerar hellre med Socialdemokraterna än samtalar med Sverigedemokraterna. Det sa Jan Björklund i SVT-Agenda på söndagskvällen. Han tänker sig att allianspartierna och Socialdemokraterna tillsammans bildar regering, om nuvarande opinionsläge gäller också efter valdagen 2018.

Utspelet kom efter att Paula Bieler i Sverigedemokraternas partiledning klargjort att partiet inte kommer att lägga sig platt i valet av statsminister.

– För vår del är det orimligt att släppa fram en statsministerkandidat utan några som helst förhandlingar.

Ni kommer att rösta nej till Anna Kinberg Batra, frågar SVT.

– Om vi inte har några som helst förhandlingar, någon som helst insyn i vilken slags regering hon tänker bilda, då är det orimligt för oss att stödja henne som statsminister, svarar Paula Bieler.

För drygt en vecka sedan klargjorde Socialdemokraterna till Dagens Industri att de inte kommer att släppa fram Anna Kinberg Batra som statsminister, även om alliansen blir större i valet (länk).

Därmed är möjligheten att bilda en Alliansregering i praktiken stängd, eftersom egen majoritet i riksdagen ser ut att ligga långt bortanför vad som är troligt.

Redan efter förra valet 2014 röstade SD nej till talmannens förslag om att utse Stefan Löfven till statsminister. Detta medan allianspartierna lade ned sina röster och därmed möjliggjorde det rödgröna maktövertagandet.

Sedan förra sommaren är det klart att Moderaterna inte kommer att upprepa detta, utan rösta emot omval av Stefan Löfven som statsminister. ”Min utgångspunkt är att Moderaterna kommer att rösta nej till att Löfven ska regera”, sa Anna Kinberg Batra i en radiointervju i juni 2016 (länk).

Därmed är möjligheterna för Socialdemokraterna att sitta kvar i praktiken stängd, eftersom egen majoritet för de rödgröna ligger långt bortom vad som är troligt.

Dödläge
Det finns framför allt två alternativ som kan bryta detta dödläge. Det ena är att allianspartierna förhandlar med Sverigedemokraterna inför valet av statsminister. Det andra är att alliansen går in i den socialdemokratiska regeringen. Något som alltså Jan Björklund (L) öppnade för på söndagskvällen.

– Det kan innebära att man bildar en regering över blockgränsen. Och då föredrar jag att det handlar om hela Alliansen och Socialdemokraterna. Det politiska situation vi går emot kan vara väldigt unik. Dock finns det här i Europa, sa Björklund.

Etablissemanget går samman i ett block
Om dessa fem partier tillsammans bildar regering markerar man tydligt att man utgör ett och samma etablissemang. Makten håller ihop. Mot Sverigedemokraterna, som därmed inte enbart blir det ledande oppositionspartiet utan också det andra blocket. Blockpolitiken ändrar skepnad, från höger mot vänster till maktelit mot småfolket.

Björklund har rätt i att en sådan regering skulle få majoritet i riksdagen efter valet 2018. Men frågan är hur många mandat dessa fem partier får tillsammans efter valet 2022.