EKONOMI. Förra året nådde asylentreprenören Bert Karlssons bolag Jokarjo AB sin peak. Vinsten är rekordstor och dubbleras till 122 miljoner kronor. Det är skattepengar som har betalat notan för asylindustrin. Nu säljer Bert Karlsson av lösöret i en lagerlokal i Skara.

Sedan 2013 har Jokarjo gjort en total vinst på 200 miljoner kronor. Årsresultatet för 2016 innebar en fördubbling från året. Det betyder 122 miljoner kronor eller 328 000 kronor per dag  i vinst.

– Jag är supernöjd, säger Bert Karlsson till Expressen.

Asylanläggningarna betalas med skattepengar och Jokarjo AB är Sveriges största bolag i branschen. Sammanlagt har bolaget drivit 60 anläggningar och som mest hanterat 10 0000 asylsökare.

Den 71-årige asylentreprenören ser inga problem med att det är skattebetalarna som står för notan. Han återinvesterar vinsterna och betalar skatt i Sverige, påpekar han, och ser ingen skillnad på sin egen verksamhet eller till exempel bolag som bygger infrastruktur för skattepengar.

Förra året fick Bert Karlssons barn, Johanna Karlsson och Joakim Karlsson, en aktieutdelning på 36 miljoner kronor. Hur stor den blir i år vet inte Bert Karlsson.

– Förmodligen en hel del, säger han.

Försäljning i lager
I Skara har det under tisdagen pågått utförsäljning av lösöre från de nedlagda asylboendena. Lastbil efter lastbil har kommit för att lämna av varor. Det är vitvaror, leksaker, restaurangkök, madrasser, spjälsängar och annat som använts på boendena som nu säljs av i en lagerlokal i Skara. Många intresserade hade kommit för att handla och köerna var långa, uppger SkLT.

Bert Karlsson kommer att lägga ner sina totalt 60 totalt anläggningar, men fortfarande är tolv igång. Inventarier därifrån ska han sälja senare i höst när de avvecklats. Bert Karlsson är själv på plats vid försäljningen.

– Det vore idiotiskt att inte köpa när man kan köpa billigt, säger en nöjd Bert Karlsson till SkLT.

– Igår såldes hela verandan på plats, personal köpte mycket också. Det är grejer för tio miljoner totalt som man hanterar.