POLITIK.  Framför väljare i direktsändning fick Sverigedemokraterna visa upp sin trofé – moderate riksdagsledamoten Patrick Reslow (M) går över till SD.  En fin fjäder i hatten för Jimmie Åkesson (SD), sannolikt den första av flera.

Det var en avspänd Jimmie Åkesson som hade kallat till presskonferens med hemligt innehåll. Spekulationer fanns i media om avgång eller samarbeten. Men en uppenbart nöjd Jimmie Åkesson pratade istället om ett unikt opinionsläge och presenterade partiets värvning av Patrick Reslow.

Patrick Reslow lämnar Moderaterna och går rakt in i Sverigedemokraternas riksdagsgrupp. Han uppger att det är migrationspolitikens haveri, Decemberöverenskommelsen 2014 och Allianspolitikerna uppenbara ovilja att bedriva oppositionspolitik som har fått honom att lämna Moderaterna.

– Jag är helt övertygad om att fler moderater resonerar och tänker precis som jag har gjort, säger Patrick Reslow.

Prestigeförlust för Batra
För moderatledaren Anna Kinberg Batra (M) med sina redan dåliga opinionssiffror var det här högst ovälkommet och en stor prestigeförlust. Anna Kinberg Batra kräver att Patrick Reslow lämnar sin riksdagsplats.

Men Patrick Reslow menar att de samhällsproblem som Moderaterna tog upp i valrörelsen har Sverigedemokraterna ett program för.

– Många moderater har lämnat partiet och ligger närmare SD och i den aspekten representerar jag även de väljare som har lämnat moderaterna.

Lång bakgrund
Patrick Reslow har varit riksdagsledamot för Moderaternas Malmövalkrets sedan 2010 och sitter i Konstitutionsutskottet. Han har en lång bakgrund inom partiet som han blev medlem i 1983. Beslutet har växt fram under väldigt lång tid och tog sin allvarliga början 27 december 2014, med Decemberöverenskommelsen, uppger Patrick Reslow.

– Det var inte bara ett svek mot väljarna, utan mot författningen. Det är mycket märkligt hur man går till val på en viss politik och sedan sluter en överenskommelse som innebär en walkover, säger han.

DÖ gäller
Decemberöverenskommelsen skrotades 2015 men Patrick Reslow konstaterar att den fortfarande gäller i praktiken. Ett av bevisen för detta menar han är artikeln som Oscar Sjöstedt (SD) gick ut med i Dagens Industri, där SD listade alla politikpunkter där man kunde samarbete med Alliansen.

– Men det var kalla handen. Alliansen är inte intresserad av att bedriva opposition. Frågan är om de intresserade av att driva landet?

Kommunernas kris
Patrick Reslow menar att Sverige står inför en rad problem, mest av allt den havererade migrationspolitiken, som nu kommer att få enorma konsekvenser för kommunerna och det kommer inte att bli bättre – utan tvärtom värre.

– Att då inte använda en riksdagsmajoritet för att förändra detta – det är helt obegripligt, säger han.

Vad säger du till moderata väljare som har valt in dig?
– Välkommen över till SD. Det finns ett parti som verkar för de idéer och åsikter som jag tror många väljare har, när man ser på situationen över den migrationspolitik har förts, när man ser hur det står till med äldreomsorgen, sjukvården skolan och rättsväsendet.

Flera bedömare menar att avhoppet kan utlösa en ström av avhopp från Moderaterna och andra partier, särskilt när valet 2018 närmar sig.