GRÄNSKONTROLLER. Asylsökande utan handlingar kan återigen söka asyl vid svenska gränsen. 300 fler asylsökande per månad lyder en prognos, efter regeringens slopande av id-kontroller. Men ingen vet hur de nya signalerna påverkar. 

Under torsdagen upphörde alla id-kontroller vid Danmarks gräns. De infördes för femton månader sedan efter migrationskaoset 2015 när upp till 10 000 personer i veckan sökte asyl och ett okänt antal strömmade in i landet. När inrikesminister Anders Ygeman (S) gav beskedet i tisdags sa gränspolisen att man var helt överraskad. Samtidigt ska gränspolisens bevakning uppgraderas till 100-procentig koll. Polisens ökade arbetsbelastning ska klaras inom polisens budget. Polisen har kallat till ett extramöte för att diskutera det ändrade uppdraget.

Att man kan upphöra med id-kontrollerna är enligt Ygeman för att att de lägre nivåerna asylsökande som uppnåtts anses vara stabila.

Chefen för den nationella gränspolisen, Patrik Engström, har sagt att han bedömer att antalet poliser i princip måste fördubblas. Idag är man 130 personer vid gränskontrollen.

Enligt beräkningar kan antalet asylsökanden stiga med 20 procent, eller med nuvarande antal, 300 i månaden. Men ingen vet hur signalerna som nu går ut påverkar flödet från andra länder.

Vill inte ta strid
Samma dag aviserade EU-kommissionen att alla EU-länders gränskontroller kommer att fasas ut. Denna strid mot EU vill sannolikt inte regeringen ta så nära ett riksdagsval och bedömare menar att detta kan vara den verkliga anledningen till att slopandet av id-kontroller kommer just nu, inte bara för att lätta för Öresundsregionen och dess pendlare.

EU bestämmer om gränskontroll
EUs migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos är tydlig med att de inre gränskontrollerna ska fasas ut.

– Det här är sista gången EU går med på en förlängning av gränskontrollerna, säger han.

Att EU-länder har tvingats införa gränskontroller har berott på att Schengen inte har kunnat hålla de yttre gränserna som bröt samman under migrationskrisen 2015.

Borta i november
De fem EU-länder som fått förlängt två gånger, senast i februari, är Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike och Norge. Att man tillåtits förlänga är enligt Dimitris Avramopoulos för att EUs kust- och gränsbevakning ännu inte är helt på plats och att fortfarande många migranter i Grekland förväntas söka sig vidare norrut.

Senast i november ska gränskontrollerna vara helt borta. EU-kommissionen hänvisar istället länderna till att införa stärkta poliskontroller i närheten av gränserna och att använda ny teknik. Det är i linje med vad Anders Ygeman aviserade på presskonferensen.

Vill ha kvar kontrollerna
Österrike har krävt att gränskontrollerna är kvar på obestämd tid. Även i Tyskland har inrikesminister Joachim Herrmann sagt att kontrollerna ska vara kvar, åtminstone till årsskiftet.

– Annars skulle det vara en signal till hela världen om att Tyskland åter är öppet, har Hermann sagt.

Danmarks utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg är också mot.

– Vi lyssnar på kommissionen men vi lever också i den verkliga världen. Och jag ser inte framför mig att vi kommer att upphäva gränskontrollerna med detsamma. Vi ska ha gränskontrollerna precis så länge som det är nödvändigt, sa Støjberg till DR.
Norge ska ta beslut nästa vecka.

Miljöpartiet jublade
Miljöpartiet och Centerpartiet i Sverige jublade efter beslutet att ta bort id-kontrollerna då migranter utan identitetshandlingar återigen kan ta sig till Sverige. Sverigedemokraterna har gått ut med skarp kritik.

Paula Bieler (SD) säger på twitter: ”Skärpta gränskontroller = bra och på tiden. Slopade ID-kontroller = fler migranter kommer nå gränsen och söka asyl.”

Roger Haddad (L) vill ha besked på hur Anders Ygeman har tänkt att det ska lösas och menar att det är omöjligt att förvänta sig att polisen ska klara de nya kraven inom nuvarande budget.

Inrikesminister Anders Ygeman har sagt att man nyligen har tillfört polisen 700 miljoner kronor, så att det finns resurser. Eftersom det är brist på poliser kommer en stor del av arbetet utföras av civilanställda, uppger han.