En närmast militär attack mot polisen mitt på Champs-Élysées dagarna innan presidentvalet. Kan det tolkas som något annat än krig mot västvärldens värderingar?

Precis som med gärningsmannen bakom terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm var gärningsmannen i Paris kända av säkerhetspolisen. Men antalet muslimska extremister är så stort att statsmakterna har förlorat förmågan att bevaka dem alla. Dödliga hot mot civilbefolkningen rör sig fritt på gator och torg.

Precis som i kungariket Sverige vet republiken Frankrikes statsledning att man numera inte kan upprätthålla statens allra mest grundläggande existensberättigande: skydda människors liv.

Antalet döda på paradgatan Champs-Élysées i Paris igår kväll blev begränsat eftersom terroristen med Kalashnikov angrep beväpnad polis, snarare än att skjuta in bland de obeväpnade turisterna som flanerade utefter avenyn i kvällningen. En polisman dödades, två skadades liksom en kvinnlig turist. Terroristen dödades i moteld.

Poliskällor kallade terroristens vapen för ”krigsvapen”. Islamska Staten har tagit på sig ansvaret för attacken och meddelat att den utfördes av en ”IS-krigare” med krigsnamnet ”Abu Yusuf al-Baljiki”, vilket indikerar att han skulle ha kopplingar till Belgien. Krigsnamn användes tidigt av IS för att identifiera jihadister som utförde attacker som var koordinerade med befälhavare i Syrien, rapporterar Independent.

Förutom vapen, ”krigsnamn” och tillvägagångssättet – att attackera beväpnad polis vars uppgift är att försvara lag och ordning i Frankrike – är tidpunkten intressant. Terrordådet skedde mitt under den sista direktsända TV-utfrågningen av alla presidentkandidater inför valet på söndag.

Det är inte svårt att misstänka att tidpunkten valdes för att sabotera den demokratiska processen.

Kan det vara så att islamistiska terrornätverk trappar upp konflikten med västvärldens demokratier genom att angripa staten och dess institutioner?

Att döda obeväpnade civila är primitivt och fegt och det skapar ingen respekt eller anseende, inte ens bland dem man säger sig företräda, muslimer. Det har också blivit barnsligt enkelt att döda civila. Terroristerna har besegrat säkerhetspolisen och bevisat att de kan utföra blodbad varsomhelst.

Attacken i Paris kan vara ett tecken på ändrad taktik. Man kan sikta högre. Man kan nu slå mot statens legitimitet och den demokratiska processen direkt. Det skulle säkert höja anseendet bland tilltänkta sympatisörer om man angrep svårare mål som kan skjuta tillbaka. Då blir det krig på riktigt.

Frågan är när västländernas politiska ledarskap ska förstå att vår civilisation är under attack. Att det inte handlar om kriminella brottslingar som söker uppmärksamhet, utan om ideologiska krigare som är ute efter att störta demokratin.

Väst har förlorat det första slaget. Statsmakterna kan inte längre garantera medborgarna skydd. Om man inte vaknar och tar fienden på allvar riskerar man att förlora också nästa slag, det om att skydda de demokratiska institutionerna.

*

Se mer: The Sun i Paris terror rampage, Daily Telegraph i Paris attack suspect, Independent i Paris attack.