Motståndarna mot Trump tar varje chans att kritisera honom, vilket stärker stödet för honom bland hans supportrar. Även nu då Trump anklagas för att ha ändra inriktning på utrikespolitiken.

På kort tid har president Donald Trump ändrat ton i relationerna mot Kina (vänligare nu än under valkampanjen), mot Ryssland (nu frostigare än Obamas) samt mot såväl Nordkorea som Syrien (aktivistisk nu, inte så under kampanjen).

New York Times (som aktivt och intensivt stödde Hillary Clinton under valkampanjen) kommer fram till att Donald Trump inte förlorar väljarstöd trots att han enligt mediekommentarerna ändrar politik. Tidningen skriver (länk):

”Trumps väljare visste från början att de inte röstade för en man med ett konkret program. Och de fortsätter att se avsaknaden av fasthållande vid rigida ståndpunkter – det Trump själv kallar flexibilitet över dogmatism – som en kvalitet man vill se hos sin president.

Medan många bedömare ser kursändringarna i utrikespolitiken som ännu ett tecken på att Vita huset är dysfunktionellt, rycker konservativa på axlarna åt det som ännu mer vinklad kritik av presidenten. De konservativa väljarna är mer fokuserade på det man ser som Trumps segrar.”

Inom sina första 100 dagar i Vita huset har president Trump fått sin nominerade domare till Högsta domstolen godkänd och därmed återskapat en konservativ majoritet i denna ytterst viktiga institution i det amerikanska samhället.

Den illegala invandringen har minskat drastiskt, trots att domstolar stoppat hans presidentdekret.

Inrikesdepartementet har just avslutat första steget, offertförfrågningar, inför byggandet av muren mot Mexiko.

“Allt det som för [etablissemangen] är småsaker är för folk som mig enorma”, säger konservative radioprataren Joyce Kaufman till New York Times.

Dessutom har Trump fått beröm från konservativa etablissemang som förut var starkt kritiska till honom. Attacken mot Assad-regimen i Syrien efter deras gasangrepp på den egna civilbefolkningen, har fått neokonservativa att jubla. Likaså när Trump gav order om att bomba Islamska Statens fästen i Afghanistan.

I opinionsmätningar, som Rasmussen Report (länk) ligger han ungefär på valresultatet, 48 procent. Det anses svagt, eftersom nyvalda presidenter brukar få stark uppbackning precis efter tillträdet. Men USA har nu ett djupt polariserat politiskt klimat som gör jämförelser med historien obsoleta.

Att Trump på mindre än 100 dagar skulle vinna över några av dem som avskyr honom är knappast troligt. Värre hade det varit om hans egna väljare börjat svika. Men så är det uppenbart inte. Det erkänner nu till och med New York Times.