TIGGARFRÅGAN. På Socialdemokraternas kongress nyligen togs beslutet att inte förbjuda tiggeri. Idag rapporteras om att tiggare sover i felparkerade bilar med mångmiljonböter och läger fortsätter att etableras.

Fortsatt handlingsförlamning råder alltså i tiggerifrågan trots överväldigande tecken på destruktivitet, både för samhället och de som utnyttjas i verksamheten. Många tiggare väljer att bo i bilar. Där de står parkerade växer de obetalda parkeringsböterna som uppgår till miljonbelopp. Bilarna blockerar även plats för andra. På Västanforsgatan i Malmö har gatukontoret tvingats bogsera bort 21 bilar sedan årsskiftet, skriver Sydsvenskan.

Det finns även vittnesmål om att nya tiggarläger etableras i skogsområden i Stockholms förorter.

Många ser numera kriminaliteten och misären som följer tiggeriet. Regeringens förre utredare i frågan, Martin Valfridsson, är en av de som har ändrat sig. Han vill nu se ett nationellt förbud, där tiggandet kriminaliseras.

– Jag ser att det finns en så hög grad av utnyttjande. Vi kan inte stillasittande se på när det händer. Den lagstiftning som jag tidigare var emot skulle jag faktiskt vilja att man utreder, säger han i en intervju i SR studio 1 (länk).

Uppmanade att inte ge
När Martin Valfridsson presenterade sin tiggeriutredning förra året uppmanade han folk att inte skänka pengar i tiggarnas muggar.

– Jag tror inte att det långsiktigt är det som hjälper individer ur djup fattigdom. Jag tror verkligen att pengarna gör bättre nytta hos organisationer i ursprungsländerna, sa han då.

Utnyttjas av kriminella
Hans slutsatser var att många utnyttjas och far illa och fick även stöd av en nationell kartläggning som polisen gjorde 2015.

– Redan där skrev de att det finns flera grupperingar med utsatta EU-medborgare som tigger och som styrs av kriminella aktörer. Bland annat genom utpressning och människohandel.

Klarade inte att avhysa
Det är drygt två år sedan det gigantiska tiggarlägret på Sorgenfri i Malmö till sist utrymdes efter en utdragen process. Lägret hade under två års tid blivit Sveriges största slumområde och hem för över 200 rumänska romer och andra. Lägret drog till sig kriminella och prostituerade. Myndigheterna klarade inte att avhysa dem från den privata marken, då man inte kunde fastställa deras identiteter. Till sist blev den katastrofala miljösituationen skälet att agera.

Delat Socialdemokraterna
Men regeringens handlingsförlamning fortsätter alltså. Tiggerifrågan har delat Socialdemokraterna. Nästan hälften av medlemmarna vill förbjuda tiggeri, men motståndarna till förbud är så många som 33 procent. På kongressen i april beslutades att det ska gå lättare att avhysa folk från privat mark och att man vill göra en översyn av ordningslagen. Något generellt tiggeriförbud blev det däremot inte.

 

Läs mer på SydsvenskanSvt, Expressen, Socialdemokraterna