Vilka chanser har Nationella fronten att ta hem segern i franska presidentvalet? Och vad skulle det innebära för Europa?

En av de vanligaste frågor jag får just nu handlar om Frankrikes presidentval den 24 april och 7 maj. Har verkligen Marine Le Pen några realistiska möjligheter att vinna?

Det skulle vara en än större historisk händelse än Brexit och Donald Trumps seger tillsammans, om Marine Le Pen blev femte republikens president. Hela inriktningen på Europas utveckling skulle i ett slag förändras. Allt tal om ett ”allt tätare samarbete” och mer makt till Bryssel skulle förbytas i frågeställningar om hur långt EU-projektet kommer att rullas tillbaka.

Tidigare har Le Pen haft en radikal anti-EU linje, men den har mjuknat något, eftersom hon behöver medelklassen för att kunna vinna. Hon talar inte längre, som Politico rapporterar, om att lämna eurozonen. Och jag menar att en ny ”mittenlinje” som skulle kunna ta form med Le Pen vore synnerligen intressant. En linje där man överger arg protektionism och långtgående söndring mellan länderna för att istället stå för Europa som en frihandelszon samtidigt som man försvarar de europeiska ländernas politiska suveränitet.

Med en sådan linje skulle Le Pen kunna förhandla med Theresa May om att Storbritannien stannar i frihandelszonen, medan andra samarbeten av mer politisk karaktär, som eurozonen, får skötas var och en inom egna frivilliga institutioner.

Det skulle vara en stor framgång för Europa om EU reducerades till en frihandelszon där Storbritannien kunde stanna. Och dit fler länder kunde ansluta.

Uppenbarligen kommer ingen annan än Marine Le Pen att företräda en sådan linje, därför vore det bra för Europa om hon vann.

Men har hon några chanser? De är mindre än Donald Trumps, eftersom Trump valdes som en av de traditionella maktpartiernas kandidat. Le Pen kommer i andra omgången att möta en gemensam traditionell vänster och höger, som båda uppmanar väljarna att rösta på Le Pens motståndare, oavsett om det är högerns François Fillon, ljusröda Emmanuel Macron eller mörkröda Jean-Luc Mélenchon.

Minst chans att vinna har Le Pen om motståndaren heter Fillon. Störst chans mot radikalen Melenchon. Men troligast är kanske att hon möter förre ekonomiministern i socialistregeringen, Macron.

Denne 39-åring uppfattas som fristående från de gamla partierna, som en frisk fläkt och skulle, likt i österrikiska presidentvalet, kunna vara tillräckligt antietablissemang för att slå ut den verklige utmanaren av gamla makteliter.

Men frågan är hur presidentlik denne för franska förhållanden unge och oerfarne presidentkandidat är. När han och Le Pen står öga mot öga, kan han visa sig vara en lättviktare, ovärdig att bli president. Då har Le Pen alla chanser att vinna.

Det handlar också om hur kritiska mot EU franska folket är. Macron har profilerat sitt stöd för EU och backas upp av federalister. Han kommer att bli Bryssels man i andra valomgången. Kommer det att hjälpa eller stjälpa honom?

Just nu leder Macron över Le Pen, inför en andra omgång dem emellan, med 60-40 procent. Men vi vet hur illa opinionsmätningar är på att fånga styrkan i väljarkritiken mot etablissemangen. I denna stund är valet en helt öppet fråga.