SVT anonymiserar ansiktet på man som i tunnelbanan misshandlat och spottat en småbarnsmamma i ansiktet, men hänger ut undersköterska med namn därför att denne driver Facebook-grupp som kritiserar hur vården fungerar.

SVT betraktar medborgare som framför samhällskritik som kriminella. Etablissemangen ska skyddas till varje pris. Folket ska tydligen inte lägga sig i hur makthavarna styr politiken. Om de ändå gör så ska de hängas ut som skumma typer, uppviglare med misstänkta syften.

Det är den uppenbara vinklingen när Sveriges Television ”granskat” Facebookgrupper som Stöd svenska polisen och nu senast Rädda vården.

Istället för att se Facebook-grupperna som medborgarinitiativ där folk får chans att beskriva hur vardagen ser ut, betraktar SVT dem som subversiva och använder en ton som om de vore kriminella och hot mot samhället.

Att kritisera hur polisen och vården fungerar framställs av SVT som någon som inte ska ske. Så här låter det i SVT (länk) när man igår gjorde nytt ”avslöjade”:

”Rädda Vården är en snabbt växande svensk Facebooksida. Med anonym avsändare sprider sidan material som gestaltar en svensk sjukvård i kris, och inläggen delas av ”Stöd svenska polisen”. SVT Nyheters reportrar har spårat mannen som skapat och driver Rädda Vården. (…) Han heter Fredrik Antonsson och har ett förflutet som ersättare i fullmäktige för Moderaterna i Sundbybergs stad.

Sedan 1990 arbetar han inom sjukvården och är i dag undersköterska vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Han driver Facebookgruppen ”Rädda Vården” tillsammans med två vårdkollegor. Han har också en blogg där han vid ett tillfälle har uppmanat sina läsare att gilla Facebookgruppen. Utan den förkunskapen är det mycket svårt att koppla ihop Fredrik Antonsson med Rädda Vården.”

SVT hänger här ut en undersköterska som deltar i samhällsdebatten som varande suspekt genom att använda ordval som brukar förekomma i rapporter om mord och grov kriminalitet. Men en skillnad finns. SVT hänger inte ut, utan tvärtom skyddar och anonymiserar våldsverkare som misshandlar småbarnsmammor. Den omsorgen har inte SVT om medborgare som har mage att framföra kritik mot styrande politiker.

Man kan fråga sig varför SVT anser det vara kriminellt av vanligt folk att yttra sig i samhällsfrågor på exempelvis Facebook. Så framstår det helt uppenbart i rapporteringen återgiven ovan.

Det är frågan om denna jakt på väljare som uttrycker sin samhällskritik är förenlig med SVT:s avtal med staten. Där står knappast att SVT ska bedriva häxjakt mot medborgare som uttrycker sin mening i helt vanliga och angelägna samhällsfrågor.

Massmedierna i Sverige har helt enkelt slutat granska makthavarna och tvärtom blivit deras vakthundar som istället skäller och biter småfolket som tar sig ton och vågar kritisera den förda politiken.

Detta är ett uppenbart hot mot demokratin. Staten, dvs de styrande partierna i regeringen, har ingen anledning att ingripa mot SVT:s nya totalitära värdegrund. Den hjälper ju sittande makthavare att hålla folket på mattan och hindrar dem från att framföra kritik mot makten.

Demokratin är under avveckling, med massmedierna som en aktiv och aggressiv aktör i att tysta folket. Det går inte bra för Sverige.