TERRORLAGAR. Regeringen tillsätter en utredare för att utöka lagstiftningen om terrorism. Man kommer titta på länder som Norge som kriminaliserat samröre. Nu anpassar de andra partierna politiken efter SD. Är det därför SD inte fick vara med i “terrorsamtalen”? Den politik som SD för, kommer nu de andra partierna att skruva sig efter alltmer.

Justitieminister Morgan Johansson (S) presenterar nu en utredning om ny terrorlagstiftning. Uppdraget blir att titta på hur lagstiftningen ser ut i de nordiska länderna, men även länder som Tyskland och Frankrike. I Norge är det idag förbjudet att vara med i en terrororganisation.  Ett lagförslag väntas komma inom mandatperioden.

– Sedan tidigare är det straffbart att stödja terrorism ekonomiskt. Nu breddar vi det till att omfatta även andra typer av stöd och deltagande, säger Morgan Johansson.

Det är efter fredagens terrorbrott i Stockholm som tydligen trycket har blivit för stort.  I Sverige gör den grundlagsstadgade föreningsfriheten att det inte går att kriminalisera medlemskap i någon grupp eller organisation i Sverige. Alla riksdagspartierna S, M, L, C, KD och MP är nu redo att ompröva lagen, enligt SVT. Sverigedemokraterna är klara över att de vill se en kriminalisering av samröre.

– Det har vi föreslagit och vi välkomnar allt politiskt stöd för vårt förslag i riksdagen framöver, kommenterar Adam Marttinen (SD), kriminalpolitisk talesperson.

Dömt till kännbara straff
Under tiden som Sverige långsamt och segt har fått viss terrorlagstiftning på plats har andra länder agerat annorlunda. Norge har drivit igenom en lag om samröre och har dessutom redan dömt terrorister till kännbara straff. Nyligen dömdes en 20-årig man till fängelse i två år och tio månader för att försökt bli medlem i IS. En islamist dömdes också till nio år i fängelse för att ha försökt rekrytera 20-åringen.

Riskfritt vara islamist
Terrorforskaren Peder Hyllengren vid Försvarshögskolan, påtalar skillnaderna mellan länderna (länk). Under det att Norge har inlett rättsprocesser mot 20 av 40 IS-återvändare, har man i Sverige bara kunnat döma 2 av 150 återvändare.

– Det är tämligen riskfritt att vara extrem islamist i Sverige. Den svenska lagstiftningen har inte hängt med i utvecklingen, säger Peder Hyllengren och påpekar att de två som dömdes hade en egen usb-sticka med sina brott med halshuggningar dokumenterade.

– Resten kom hem som om de hade varit på semester på Kanarieöarna.

Utesluter SD från terrorsamtal
Stefan Löfven
kallade i söndags alla de andra partierna, utom SD och V, till samtal om terror. Att Jimmie Åkesson utesluts från terrorsamtalen har fått kritik, bland annat från polisprofessor Leif GW Persson. ”För mig räcker det att han sitter i riksdagen. Man kan tycka vad man vill om folks åsikter, men man kan inte lösa det på det viset att man tar ifrån folk sin talesrätt”, säger han.

Väljare ignoreras
I Sentios senaste mätningen fick Sverigedemokraterna över 27 procent. Det betyder att runt en fjärdedel av väljarna inte ska lyssnas på. Ändå är det bara Sverigedemokraterna som konsekvent har drivit en politik för att begränsa en okontrollerad invandring och som vill utvisa de som begår grova brott eller befinner sig illegalt i landet. Detta har kallats inhumant och rasistiskt. Flera förslag av SD, som att sätta personer med utvisningsbeslut i förvar, har dömts ut av de andra parterna. Vid REVA, när polisen faktiskt på allvar letade efter illegala och även framgångsrikt hittade många, slog de andra partierna bakut och stoppade det.

Dubbla måttstockar
Istället har vi nu dagens situation där minst 12 000 utvisningsdömda vistas illegalt i Sverige. Dessutom med välfärdsförmåner som sjukvård, tandvård, skola till eventuella barn och i vissa fall även bostad och socialbidrag. Förmåner som inte ens fattiga svenskar kan få del av. Svenska myndigheter har haft dubbla måttstockar med styrande politikers goda minne. Sverigedemokraterna är det enda partiet som konsekvent drivit politik som hade kunnat förhindra att efterlysta dröjer sig kvar med generösa bidrag.