NO GO ZONER. Göteborg är redan plågat av gängkriminalitet och förlorade förorter. En maffialiknande klan styr delar av staden. Och utvecklingen går åt fel håll. Antalet områden som bedöms som utsatta och särskilt utsatta kommer nu att öka, enligt polisen.

Under torsdagen dömdes några familjemedlemmar ur en klan som enligt polisen styr delar av den undre världen i Göteborg med skräckvälde. Klanen är från Libanon och ska bestå av minst 125 personer där en 60-årig man utpekas som familjeöverhuvud och leder bröder, söner, svärsöner, brorsöner och en grupp manliga barnbarn.

”30 av dessa individer figurerar i polisens register. De har ingått i förundersökningar som rör mord, utpressning, vapenbrott, narkotikabrott, grov kvinnofridskränkning, misshandel och olaga hot. Merparten av personerna i den här familjekonstellationen har haft svårt att etablera sig i landet. Många av dem redovisar ingen taxerad inkomst alls”, uppgav polisen Ulf Merlander under rättegången.

Klanen dominerar Hammarkullen, Hjällbo och Gårdsten, men har också haft inverkan i Frölunda och Tynnered.

– Detta är grupper som vållar det lokala samhället stora besvär och sänker livskvaliteten för vanliga människor. Ett antal av de här männen är väldigt lättkränkta och kan svara med helt oproportionella åtgärder, säger Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg till GP.

Även Tynnered
Och det går åt fel håll. I en rapport som kommer i maj väntas nu antalet områden som är “särskilt utsatta “ i Göteborg utökas med Tynnered, enligt polisen. På den ursprungliga listan 2015 fanns 53 områden i hela landet som räknades som utsatta för allvarlig brottslighet och var socioekonomiskt svaga.

Av dessa räknades 15 som särskilt utsatta. Det innebär bland annat att området är påverkat av kriminella nätverk och att boende känner sig hotade och inte vill ställa upp som vittnen. Redan 2015 fanns Göteborgsområdena Biskopsgården, Bergsjön, Hjällbo, Hammarkullen, Gårdsten och Lövgärdet med där.

Ökat antal
På den uppdaterade rapporten kommer antalet områdena att ha ökat. Enligt polisens informatör Mattias Lindholm har Tynnered uppgraderats på listan. Men enligt Mattias Lindholm har det inte med att göra att situationen försämrats.

– Detta beror främst på att vi har bättre underlag för att sammanställa den här rapporten och inte att läget faktiskt har försämrats. Vi har skaffat oss bättre kunskaper om områdena och bedömer då att fler områden än tidigare uppfyller kriterierna för utsatta områden, säger han till GP.

Även centralt
Men det är inte bara i ytterområdena som våld, kriminalitet och otrygghet befäster sitt grepp. Under torsdagen skedde två knivattacker under samma dag mitt på eftermiddagen i centrala Göteborg och Hisingen. En knivman eftersöks. Asylsökande unga män och marockanska gatubarn har länge skapat oro i köpcentret Nordstan. Återkommande slagsmål med tillhyggen i närheten kan enligt polisen handla om att de slåss om knarkrevir.

Moderaternas gruppledare Jonas Ransgård kommenterar uppgiften om Tynnered som nytt område som är särskilt utsatt.

– Jag blir ledsen och oroad över att det verkar vara på väg åt fel håll. Göteborg har ju en stor andel särskilt utsatta områden redan innan.