För att stärka sin förhandlingsposition inför utträdet ur EU begär brittiske premiärministern Theresa May nyval om 50 dagar, 8 juni. Hon chockar många, men vill få folkets bekräftelse på Brexit och en större majoritet i parlamentet.

I ett kort tal beskrev premiärminister Theresa May varför hon vill ha nyval. Hon anser att regeringens arbete med att fullfölja folkomröstningens beslut förra sommaren om att lämna EU motarbetas på olika plan. Hon vill ha en bekräftelse från folket och ökad majoritet för regeringspartiet.

Förutsättningarna är goda, men inte självklara. Labour är splittrat och har en svag ledare. Liberaldemokraterna vill stanna i EU, en opinion som kan ge dem ökat stöd, men knappast utmana konservativa regeringen.

Theresa May sa utanför Downing Street vid lunchtid:

– Trots prognoser om finansiell och ekonomisk fara har vi efter folkomröstningens resultat sett att konsumenternas framtidstro är fortsatt hög, att antalet nya jobb är rekordstort och en ekonomisk tillväxt som överträffar förväntningarna.

– Vi har också levererat utifrån det mandat vi fick genom folkomröstningen. Storbritannien kommer att lämna EU och det finns ingen återvändo. Regeringen har den rätta planen för förhandlingar om en ny relation till Europa.

– Detta är rätt tillvägagångssätt men andra motsätter sig vårt arbete. Med tanke på landets bästa borde det finnas stor nationell uppslutning i den politiska ledningen, men istället ser vi splittring. Folket har kommit tillsammans, men partierna har det inte. Under senare veckor har Labour hotat att rösta emot den uppgörelse vi kommer att uppnå med EU. Liberaldemokraterna har sagt att de vill försvåra regeringens förhandlingar. Ledamöter i överhuset har lovat att bekämpa regeringen varje steg på vägen.

– Våra motståndare tror att eftersom regeringens majoritet är så liten att vår vilja är så svag att de kan tvinga oss att byta kurs. De har fel. De underskattar vår beslutsamhet.

– Detta agerande riskerar arbetet vi måste genomföra för att förbereda utträdet här hemma och det försvagar regeringens förhandlingsposition i Europa.

– Därför behöver vi ett parlamentsval och det nu.

– Sedan jag blev premiärminister har jag sagt att det inte blir något val förrän 2020, men jag har nu kommit till slutsatsen att den enda vägen att skapa säkerhet och stabilitet inför framtiden är att hålla val och söka stöd för de beslut jag behöver fatta.

*

Se mer i Daily Telegraph: Theresa May’s early general election speech in full